Volledig scherm

Three deck-wizzard Carl Cox hoofdact op Extrema

BEST - Hij is ‘swerelds meest bekende pionier van de technomuziek. Eind juli wordt Carl Cox 54 jaar, maar nog altijd is hij niet achter de draaitafels weg te sláán. Zaterdag is de goedlachse Brit de hoofdact op Extrema.

Cox is een opvallende verschijning: forse gestalte, kale kop en een opvallende ruimte tussen de twee voortanden van zijn bovengebit. Je herkent de op Barbados geboren deejay onmiddellijk aan zijn uiterlijk, anders wel aan zijn gevleugelde uitspraak ‘oooh yes, oooh yes!’, die hij meerdere keren per dag bezigt. Nog steeds is Cox de best betaalde techno-dj ter wereld. Hij staat bekend als de three deck-wizzard, omdat hij als één van de eerste dj’s ter wereld met drie platenspelers tegelijk werkte in plaats van met twee. Na 34 jaar draaien gaat zijn leeftijd zo langzamerhand een rol spelen. “Ik ga het rustiger aan doen. Ik kan met al het gereis door de tijdzones niet op commando slapen. Als ik zo doorga, brand ik op. Ik ben nog niet klaar, verre van dat. Maar ik ga wel minder doen! Ik wil niet doorgaan zoals de Rolling Stones. Echt, ik hou van hun muziek, maar zó wil ik er straks niet uitzien!”

Verliefd
Cox verliet Engeland zeven jaar geleden, nadat hij tijdens een tour in 1990 verliefd was geworden op Australie. Inmiddels woont de DJ in Melbourne. Cox heeft een ongezouten mening over de huidige generatie dj’s. “Opkomende dj’s willen maar één ding: een hit maken met een miljoen hits op YouTube om vervolgens voor 60.000 mensen op Tomorrowland te kunnen draaien. “Neem Martin Garrix, een hele aardige jongen. Die maakte met Animals een wereldhit en ging zo van zijn zolderkamer naar Tomorrowland om er te draaien. Hij deed dat bij wijze van spreken in vijf weken, ik had er vijf jaar voor nodig om zover te komen! Ik draaide jarenlang voor zestig pond in allerlei obscure clubs en bracht dan ook nog mijn eigen soundsystem mee! Voor zestig pond! Daar heb je tegenwoordig nog geen fles champagne aan een VIP-tafel voor!”

Verzameling
Zelf heeft Cox een verzameling van meer dan 150.000 vinylplaten. “Bij de meeste dj’s komt het tegenwoordig allemaal uit de computer. Maar je hoort geen bloody record meer. Het is de ene loop na de andere loop. En nog eens een loop! Ik kom uit de hiphop-stijl en heb geleerd met drie draaitafels strak en snel te mixen. Ik kan de eerste twee platen in elkaar laten overlopen en een derde erbij mixen. Dan moet je heel alert zijn en kun je niet verslappen”. Cox roemt de voortrekkersrol van de Nederlandse dj’s. “Bij jullie is het begonnen. Jullie waren de eerste met festivals. Daar heb je veel dj’s voor nodig. Dat heeft er zeker toe bijgedragen dat de Nederlandse dj’s de frontrunners in de dance zijn."

Best e.o.