Volledig scherm
De schade aan het huis in Best is groot © Bert Jansen

Twaalf jaar cel voor man uit Best die eigen huis in brand stak om zichzelf en dochters te doden

BEST - De rechtbank in Den Bosch heeft 12 jaar cel opgelegd aan de 39-jarige man uit Best die in maart van dit jaar brand stichtte in zijn eigen woning. Hij wilde met zijn daad zichzelf en zijn dochters van 8 en 15 jaar doden.

De rechter acht moord en brandstichting bewezen en heeft in de strafbepaling rekening gehouden met het feit dat de man lijdt aan PTSS en een persoonlijkheidsstoornis. De eis van het Openbaar Ministerie was 14 jaar cel. De man moet de slachtoffers, onder wie zijn dochters, een schadevergoeding betalen van bijna 28.000 euro.

Vuurhaarden
De man stichtte op 20 maart van dit jaar brand in zijn woning om zijn dochters en zichzelf van het leven te beroven. Hij had ’s nachts in de woning vuurhaarden klaargezet. Het huis was hermetisch afgesloten en de vuurhaarden bevonden zich op strategische plaatsen in het huis. Toen het huis eenmaal in brand stond en beide dochters via een raam uit het huis probeerden te springen, hield hij hen tegen. Uiteindelijk zijn de meisjes via een raam op de eerste verdieping naar buiten gesprongen. Daarbij liep een buurman verwondingen op. Ook een politieagent die een andere buurman uit zijn huis haalde, raakte gewond.

Dochter sloeg vader knock out
Het is volgens de rechtbank uitsluitend aan het koelbloedig optreden van de oudste dochter te danken dat de kinderen en ook de verdachte zelf ternauwernood aan de vuurzee konden ontkomen. De dochter had de tegenwoordigheid van geest haar vader knock out te slaan en een neergelaten rolluik kapot te maken, waarna beide kinderen uiteindelijk via een raam op de eerste verdieping naar buiten konden springen.

Spijt
De verdachte heeft van meet af aan verklaard veel spijt te hebben van wat hij heeft gedaan. Hij is onderzocht door een psycholoog en een psychiater en uit hun rapportages komt naar voren dat de man na zijn uitzending als militair in Bosnië een post traumatische stress stoornis (PTSS) heeft opgelopen. Volgens de deskundigen zijn er op dit moment nog restsymptomen van deze PTSS aanwezig en heeft hij een persoonlijkheidsstoornis. Dat maakt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is.

Best e.o.