Volledig scherm
Paul Gondrie © Veilig Verkeer Nederland

Verandering zit hem in Best vooral in kandidatenlijsten

BEST - Nieuwe partijen zijn er in Best niet bijgekomen. Alleen Lokaal Best, de eenmansfractie van Leo Bisschops verdwijnt. De rest van de verandering zit vooral in de kandidatenlijsten van de partijen.

Oude rot in het politieke vak Paul Gondrie komt niet meer terug als raadslid. Dochter Marieke staat op een tweede en dus verkiesbare plek op de kandidatenlijst van zijn CDA. ,,Daarom vond ik het tijd om ermee te stoppen", zegt hij. Maar zich helemaal terugtrekken uit de politiek, kan hij ook weer niet. Dus is hij nog wel beschikbaar als wethouder, liet hij onlangs al weten. ,,Naast nog andere kandidaten", meldt hij er nog wel even bij.

Gondrie is niet de enige die het welletjes vindt binnen het CDA. Hetzelfde geldt voor fractieleider Corrie van Kronenburg, die zich weer volledig wil inzetten voor haar eigen bedrijf als makelaar-taxateur. Als lijstduwer staat ze op de meest onverkiesbare plek van de hele kandidatenlijst: nummer 21.

Lokaal Best verdwijnt totaal van het toneel. Leo Bisschops, die de eenmansfractie
 oprichtte na 
een scheuring met Best Open, werd onlangs benoemd tot voorzitter van ouderenbond KBO Brabant. Dat werk kost hem zoveel tijd dat een raadslidmaatschap niet meer te combineren valt. 

Bij de PvdA neemt fractievoorzitter Rimbaud Laperre om ongeveer dezelfde reden afscheid. Als hydroloog doet hij onderzoek naar de grondwaterstromingen bij de Brabantse Peelrandbreuk. Daarnaast heeft hij een adviesbureau op het gebied van beheer van grond- en oppervlaktewater. ,,Na de raadsvergaderingen op maandagavond zit ik de volgende morgen om kwart voor zes alweer in de trein naar Amsterdam", zo heeft hij zich wel eens laten ontvallen.

Annegien Wijnands, die PvdA-wethouder Bert van Drunen (wmo) vorig jaar opvolgde nadat bekend werd dat hij een relatie heeft met wethouder Peet van de Loo (D66), wil in Best blijven. Zij is dus kandidaat-wethouder.

Van de Loo op haar beurt staat op een verkiesbare vierde plaats bij D66. Anders dan het verhaal wat op sociale media rondgaat, woont ze in Best. In mei 2016 liet ze aan de gemeenteraad weten dat ze binnenkort zou verhuizen en sindsdien komt ze met enige regelmaat op de fiets naar het gemeentehuis. Ook zij wil weer aan de slag als wethouder in het nieuwe college.

De huidige D66-fractievoorzitter Jan Willem Slijper staat niet langer op een verkiesbare plaats, hetzelfde geldt voor raadslid José van der Waerden.

De huidige wethouder John Verheijen (financiën) voert bij de VVD de lijst aan. Hij wordt gevolgd door de ambitieuze Ilona Vink-Bressers. Zij volgde in januari Rebecca Baart op, die per 1 december met haar gezin is verhuisd naar Wassenaar. De huidige fractievoorzitter, Rik Dijkhoff, kan met een derde plek op de kandidatenlijst nog altijd in de raad komen. Dat geldt waarschijnlijk niet voor huidig raadslid Harry Smits; hij staat op een achtste plaats.

Dan Best Open, de fractie van wethouder Marc van Schuppen (ruimtelijke ordening, woonbeleid). Ook Van Schuppen wil terugkomen als wethouder en staat op een zesde plek. De huidige fractievoorzitter Véronique Zeeman en raadslid Leon Kennis voeren de lijst aan als nummers één en twee. 

Misschien wel de opvallendste lijstduwer komt van deze fractie: op nummer 18 staat Anita van Hoof. Zij haalde in 2013 de halve finale van het tv-programma Holland's Got Talent.

Bij de ChristenUnie, de fractie die afgelopen raadsperiode voor het eerst een zetel wist te bemachtigen, blijft Aaldert van der Vlies als lijsttrekker. Jongerenpartij (JO) wordt zoals altijd aangevoerd door de niet meer zo heel piepe Jo van den Boogaard. Als derde op de lijst staat voormalig cafébaas Rob Snellen. Bij de vorige verkiezingen haalde hij met voorkeursstemmen een zetel, maar die heeft hij volgens zijn LinkedIn ingeleverd wegens een sterfgeval in de familie. Bij Gemeentebelangen zijn fractievoorzitter Diana van Weert-Van Geffen en raadslid Albert Vermeulen weer de nummers één en twee.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement