Volledig scherm

Verantwoordelijkheid over verkeersveiligheid op het fietspad bij Aquabest gecompliceerd

BEST - De verantwoordelijkheid over de verkeersveiligheid op het fietspad bij Aquabest is gecompliceerd. Die ligt niet automatisch bij de eigenaar, zegt verkeerswetdeskundige Ulco Dijkstra. Hij gaf onder andere lange tijd les aan de Politieacademie. De gemeente Best heeft in eerste instantie een zorgplicht. ,,De belangrijkste vraag is: heeft het fietspad nog de status van openbare weg?"

Volgens hem kan een openbare weg alleen uit zijn publieke functie worden onttrokken na een officieel besluit door burgemeester en wethouders. ,,Dat moet goed onderbouwd zijn. Is het redelijk, bijvoorbeeld? Het mag niet zo zijn dat fietsers ineens kilometers moeten omrijden. Gedeputeerde Staten moeten in kennis worden gesteld én er is bezwaar mogelijk. Dat komt nog voort uit een oude wet uit 1932, de Wegenwet."

,,Ook al is het een eigen weg, de zorgplicht ligt bij de wegbeheerder. De gemeente Best, dus. Dat geldt óók bij parkeerterreintjes van de Lidl, Aldi en Makro. Dat zijn alle eigen wegen, maar omdat je er zonder beletsel kunt komen vallen ze onder de Wegenverkeerswet."

Maar voorlopig wil Adria Ceelen uit Eindhoven echter nog niet denken aan een letselschadeclaim. Haar man Bart van Dijk kwam al fietsend ten val over twee houten balken die op het fietspad lagen. Hij ligt met hersenletsel in het ziekenhuis. ,,We overwegen het, maar hebben de tijd. Ik wilde bereiken dat de verkeersveiligheid verbetert. Dat is gelukt, dus daar ben ik blij om. Ook wilde ik de mountainbiker vinden die mijn man te hulp schoot, maar die is nog niet terecht. En ik wilde weten wie verantwoordelijk is."

Volledig scherm
© Rene Manders/fotomeulenhof
Volledig scherm
© Rene Manders/fotomeulenhof

Best e.o.