Volledig scherm
Een deel van de Bestse VVD-fractie tijdens de tussenstanden. Blij, maar nog in volle afwachting van het aantal zetels. © Lilian Dominicus

VVD verdubbelt in Best en haalt een kwart van de stemmen

UPDATEBEST - Een klinkende overwinning voor VVD in Best. De fractie haalde zes zetels binnen, tegen drie bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Ook Jongerenpartij JO is als winnaar uit de bus gekomen en krijgt er met drie zetels nu, een zetel bij. 

Ook Best Open heeft een zetel erbij en gaat van twee naar drie. Daarbij moet wel worden aangetekend: Best Open had in 2014 ook drie zetels gewonnen, maar doordat Leo Bisschops zich afsplitste en eenmansfractie Lokaal Best begon, zat de fractie feitelijk met twee leden in de gemeenteraad. Lokaal Best deed deze verkiezingen niet mee. 

D66 maakt een val van vier naar twee zetels. Ook CDA heeft een klap gekregen en gaat van vier naar drie zetels. PvdA had twee zetels en houdt er nog maar een over. De andere partijen, Gemeentebelangen Best en ChristenUnie blijven stabiel en houden hun huidige aantal zetels, respectievelijk twee en een.

De grootste partij in Best is nu overduidelijk VVD. Op de tweede plaats staat ondanks het verlies nog altijd het CDA. Daarna volgt Best Open. Op vier staat Jongerenpartij JO, D66 is vijfde geworden, nummer zes werd Gemeentebelangen Best en laatste is de ChristenUnie.

De uitslag betekent een kleine aardverschuiving in Best. In de afgelopen raadsperiode vormden PvdA, Best Open, D66 en VVD een coalitie. PvdA en D66 keren waarschijnlijk niet terug in het college. Het moet gek lopen als de VVD geen wethouder gaat leveren. Maar met wie de fractie een coalitie wil vormen, daarover werd gisteravond alleen nog druk gespeculeerd. Een formatie met CDA en Jongerenpartij, werd hier en daar genoemd.

Lijsttrekker John Verheijen van de VVD zegt deze uitslag niet te hebben verwacht. ,,Drie zetels, daarvan wisten we wel dat we die zouden houden en vier zou mooi zijn geweest, hebben we van te voren tegen elkaar gezegd. Maar vijf of zes zetels, zeker niet", reageert hij.

(Artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Vreugde bij Jongerenpartij JO, die er een zetel bij heeft. © Lilian Dominicus

Jo van den Boogaard van Jongerenpartij JO had wel op deze derde zetel gehoopt. Bij de vorige verkiezingen eigenlijk al. Speculeren op een plek in de coalitie wil hij nog niet. ,,Ik zie dat sommige mensen al clubjes met elkaar vormen, doe dat niet", waarschuwt hij in zijn overwinningsspeech. Maar even ervoor liet hij zich al wel ontvallen: 'als wij winnen, vind ik dat we erbij horen'. Wie dan wethouder moet worden, is nog even een punt van discussie binnen zijn fractie.

D66, de afgelopen tijd fel bekritiseerd vanwege het afvalbeleid in Best, had het verlies wel zien aankomen. ,,Dat is ook wat de landelijke tendens laat zien", reageert raadslid Pieter Meeuwis. ,,Vorige keer wisten we door reststemmen vier zetels te bemachtigen, toen hadden we geluk. Deze keer pakt het anders uit."

Véronique Zeeman van Best Open laat weten 'dik tevreden' te zijn met de uitslag. ,,We hebben wat verloren en wat gewonnen, maar zijn redelijk stabiel gebleven." De ChristenUnie is gegroeid, ook al heeft zich dat niet gelijk vertaald in meer zetels. ,,We zijn voorzichtig optimistisch", gaf hij nog tijdens de bekendmaking van de tussenstanden aan.

De opkomst in Best was 52,02 procent. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement