Volledig scherm
© ANP

Waarnemend burgemeester voor Best, Van Aert keert waarschijnlijk niet terug

UPDATEBEST - Commissaris van de koning Wim van de Donk heeft besloten op korte termijn op zoek te gaan naar een waarnemend burgemeester voor de gemeente Best.

Dat betekent dat burgemeester Anton van Aert, die sinds half augustus ziek thuiszit vanwege een rel om zijn woonplaats, waarschijnlijk niet meer terug zal keren. ,,In ieder geval niet op korte termijn", zegt CDA'er Paul Gondrie, die in de plaats van de burgemeester de raadsvergaderingen voorzit. Van Aerts termijn liep nog tot september 2018.

Wie de waarnemend burgemeester wordt of wanneer die wordt aangesteld, is nog niet bekend. ,,Ik hoop snel", zegt Gondrie. ,,Voor het eind van het jaar, maar liever nóg eerder."

Openbare raadsvergadering

Op 27 november vindt een openbare raadsvergadering plaats, waarin de fracties de kwestie rondom de burgemeester zullen bespreken. Van Aert zal daar zelf niet bij aanwezig zijn. Eind juli vergaderde de raad al achter gesloten deuren over het onderwerp, waarin de burgemeester aan de raad verantwoording aflegde voor zijn keuzes. Later werd de geluidsband van de bijeenkomst wel openbaar gemaakt. Meerdere raadsleden waren echter niet bij deze bijeenkomst aanwezig. Sommigen omdat ze op vakantie waren, enkelen uit principiële redenen. Zo besloten twee D66-fractieleden de besloten bijeenkomst te verlaten, omdat ze vrij wilden zijn om tijdens de openbare vergadering te kunnen discussiëren.

Het laatste officiële bericht dat vanuit de gemeente naar buiten kwam, was dat hij werkte aan herstel. Maar een maand later kwam vanuit het bestuur van de Metropool Regio Eindhoven (MRE) de mededeling dat hij net als in de gemeente Best zal worden vervangen, omdat er geen zicht op een snelle terugkeer zou zijn.

Boxtel

Van Aert kwam kort voor de zomer in het nieuws nadat bleek dat hij wel (deels) in Best woonde, maar zich daar niet vestigde. Dat deed hij om fiscale redenen. Hij heeft nog een huis in Boxtel, waar hij hypotheekrente van geniet. Volgens hem had de inspecteur van de Belastingdienst hem toegezegd dat dat mogelijk is. Ook schermde hij met twee toelichtingen van de wet, die het mogelijk zouden maken dat een burgemeester zich niet inschrijft. Een van de schrijvers, emeritus-hoogleraar Douwe Jan Elzinga, zei later in een reactie tegen het ED: ,,Het is gek als die zich niet heeft ingeschreven in zijn gemeente, van een burgemeester verwacht je niet anders."

Hoe het nu met de gezondheid van de burgemeester gaat, die volgens de bedrijfsarts rust nodig zou hebben, is ook niet bekend.