Volledig scherm
© ANP

Wethouder Best: Afval scheiden is kwestie van wennen

BEST - Wethouder Peet van de Loo (D66, milieu) geeft toe dat er fouten zijn gemaakt in de communicatie over het nieuwe afvalophaalsysteem in Best. ,,Die had wat scherper gekund. De datum dat het inging was bijvoorbeeld slecht aangegeven", zegt ze in een reactie op de regen aan klachten.

Maar Van de Loo verwacht dat het een kwestie van tijd is dat alle Bestenaren gewend zijn aan het afval scheiden. ,,Dat is ook zo gebleken tijdens de proef die we in de wijk Leeuwerik hebben uitgevoerd", erkent ze.

De afgelopen weken kreeg de hulplijn (0800-2438246) enkele honderden telefoontjes per dag met vragen of klachten. ,,Dat aantal begint nu echt af te vlakken." Aanstaande zaterdag zal op de markt in Best een informatiestand van de gemeente staan, waar mensen met hun vragen of grieven terecht kunnen. Voor veel klachten is volgens de wethouder wel een oplossing te bedenken. ,,Ouders met baby's voor wie de luieremmer niet groot genoeg is kunnen een tweede krijgen."

App

Nog dit kwartaal lanceert afvalverwerker Baetsen een app die waarschuwt wanneer welke container of emmer aan de straat moet. Baetsen heeft verder beloofd dat elke woensdag en donderdag een serviceronde wordt gereden voor onderhoud, reparatie en nalevering van de containers en emmers. De door velen zo gewilde trekstang op de emmers van 45 liter komt er voorlopig niet. ,,Wij hadden dat ook graag gewild, maar het kan niet in verband met de veiligheid van het personeel. Hun kleding kan er achter blijven hangen."

De kritiek dat de medewerkers niet volgens de Arbowet zouden werken omdat de volle emmers te zwaar zijn wijst ze van de hand.  Van de Loo: ,,Het gemiddelde gewicht ligt tussen de vijf en de acht kilogram." Volgens een woordvoerder van de gemeente Best is gistermorgen nog een steekproef zijn uitgevoerd. ,,Daaruit is gebleken dat de zwaarste bak 11 kilogram weegt", zegt zij.

Streepjescodes

Ook ontkracht Van de Loo het gerucht dat de stickers met streepjescodes zijn bedoeld om later huishoudens te kunnen laten betalen per gewicht. ,,De streepjescodes zijn enkel bedoeld om na te kunnen gaan van wie de container is. Mensen mogen wel hun adres van de sticker trekken als ze het vervelend vinden dat die erop zit."

De wethouder meldt verder dat de eerste week nog niet gecontroleerd is of de mensen hun afval wel goed scheiden. ,,Dat zou erg ontmoedigend zijn, maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat we controles invoeren. Als het niet goed is, krijgen mensen eerst een waarschuwingskaart met opgaaf van reden. Bij een tweede overtreding halen we de container of emmer niet op." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement