Volledig scherm
Zonnepanelen op het dak van de gymzaal aan de Secretaris L. Jansenstraat in Best. © Michiel Wasmus

Wethouder Best: mogelijk ook afvalscheiden op straat

BEST - Naast afvalloos wil Best in 2030 energie-neutraal zijn. En dat betekent dat de gemeente niet alleen sinds deze week is begonnen met het scheiden van het huishoudelijke afval, maar ook zelf allerlei duurzame stappen neemt. ,,Kwestie van goed voorbeeld geven", vindt wethouder Peet van de Loo (D66, milieu).  

Het zou zomaar kunnen dat ook in de parken en op de straten en pleinen binnenkort prullenbakken staan waar je je afval kunt scheiden. ,,We bekijken of dat in de openbare ruimte kan", zegt Van de Loo. 

Openbare ruimte

In het gemeentehuis moet al afval worden gescheiden: de koffiebekertjes, theezakjes en koekjesverpakkingen gaan in een speciaal daarvoor ontworpen afvalbak. Ook in BestWijzer staat sinds kort zo'n ding. Uit de koffieautomaten druppelt alleen nog maar Fair Trade-koffie en na de raadsvergadering wordt Fair Trade-wijn geschonken.

De twee dienstauto's voor medewerkers zijn onlangs vervangen door elektrische exemplaren en de elektrische fietsenvloot is uitgebreid. Ook is het aantal oplaadpalen in de gemeente vergroot naar negen. ,,Daar komen er nog drie bij", zegt Van de Loo. 

De gemeente probeert ook om autodelen naar Best te halen. Onlangs plaatste Greenwheels een advertentie. 

Energielabel A

Gemeentehuis, sporthal, gemeentewerf, gymzaal en milieustraat zijn op weg om energielabel A te krijgen. Op de daken liggen al zonnepanelen. ,,Maar we willen ook de warmtelekken aanpakken en het energieverbruik sturen als ergens of op een bepaald tijdstip veel verbruikt wordt."

Ook heeft Best onlangs een subsidieregeling aangenomen, waardoor burgers met een kleine portemonnee zonnepanelen kunnen aanvragen voor hun huis. ,,De voorfinanciering hoeven ze niet te betalen, terwijl hun maandelijkse kosten direct lager worden", legt de wethouder uit. Wie wel wat spaargeld of inkomsten heeft, kan evengoed gebruikmaken van de regeling, want er wordt niet gecontroleerd op draagkracht. Maar of dat slim is, is de vraag. ,,Het rendement als je de zonnepanelen zelf koopt is nog altijd lager."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement