Volledig scherm
Buurtschap Aarle in Best. © FotoMeulenhof

Wie betaalt de rekening als megawijk Aarle in Best niet doorgaat?

Het heeft er alle schijn van dat de megawijk Aarle in Best niet of in afgeslankte vorm doorgaat. De vraag is: wie gaat deze financiële strop van enkele miljoenen euro's betalen?

Het gaat om hele grote bedragen. Mocht het zover komen dat megawijk Aarle niet gebouwd wordt, kan de gemeente Best wel eens voor miljoenen euro's het schip ingaan. CDA-raadslid Paul Gondrie noemde vorig jaar nog een bedrag van 24 miljoen. Wethouder Marc van Schuppen (Best Open, ruimtelijke ordening) liet zich daarop ontvallen 'dat er nog wel wat bedragen bij komen'. Maar ook als het plan kleiner wordt, heeft Best een groot financieel probleem.

En het heeft er alle schijn van dat de duizend woningen tellende wijk er niet of slechts ten dele gaat komen. Alweer voor de vierde keer in een jaar tijd werd de gemeenteraad maandagavond achter gesloten deuren bijgepraat over Aarle. Vorige keer werden de financiële gevolgen van 'enkele mogelijke scenario's' doorgesproken, nu heeft Van Schuppen waarschijnlijk verteld welk scenario het voor Best wordt.

Tegen het licht

Aarle is een van de zestien bouwprojecten die het afgelopen jaar tegen het licht zijn gehouden door de wethouders van Eindhoven, Helmond, Geldrop-Mierlo, Best, Nuenen, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre met woningbouw in de portefeuille. De regiogemeenten moeten nieuwe woonafspraken maken voor de komende jaren: waar mag nog wel worden gebouwd, waar vallen de klappen?

In afspraken uit 2005 zouden de gemeenten rondom Eindhoven de grote vraag naar met name eengezinswoningen ondervangen. De stad zag immers fysiek geen mogelijkheid meer uit te breiden. Door de crisis kwamen de woonprojecten stil te liggen. Nu is sprake van weer een hele andere situatie: de woonmarkt trekt aan, alleen de vraag is veranderd. Zo is er een toenemende groep expats die naar deze regio trekt, en willen jongeren en senioren het liefst klein wonen in de buurt van veel voorzieningen.

Eindhoven kan dat bieden door leegstaande fabrieksgebouwen, scholen en kerken om te vormen tot plekken om te wonen. Aarle is echter bedoeld voor gezinnen die zoeken naar groen, rust en ruimte. De megawijk is gepland in een 53 hectare groot stuk authentiek Brabants landschap. De vraag waarom dáár nou nog gebouwd moet worden, zal zeker in de overleggen tussen de regio-wethouders aan de orde zijn gekomen.

Best heeft daarnaast al behoorlijk wat woningbouwplannen die onherroepelijk zijn. De laatste prognoses van de provincie zijn in mei gepubliceerd en laten zien dat Best tot en met 2030 op zijn gunstigst de behoefte heeft aan maximaal circa 1.400 woningen. Daarvan waren er in 2015 al ruim 1.100 gepland. De vraag naar grote eengezinswoningen kan goeddeels worden opgelost met de in ontwikkeling zijnde wijken Dijkstraten en Steegsche Velden.

Eindhoven kan volgens deze cijfers nog wel even zijn gang gaan met bouwen: er zijn al meer dan 5.800 woningen gepland, maar de stad kan nog met minstens 12.000 woningen uitdijen.

Prognoses

De prognoses zijn niet in beton gegoten. De gemeenten mogen er van de provincie mee schuiven, als ze maar uitkomen op het totale aantal van maximaal 27.500 woningen voor deze regio. ,,Alleen laten de oude afspraken maar 3.800 woningen voor Eindhoven toe", zegt raadslid Pieter Meeuwis van D66. En dat betekent dat Eindhoven de andere gemeenten wel wat schuldig is.

Als wethouder Van Schuppen maandagavond slecht nieuws aan de gemeenteraad heeft verkondigd, rijst de vraag: wie gaat de kosten betalen? Best heeft indertijd ten behoeve van Aarle grond gekocht van projectontwikkelaars. De prijs was lager dan de projectontwikkelaars ervoor betaalden, maar de afspraak was dat ze binnen een aantal jaar daar mochten bouwen. Als de wijk niet of maar ten dele doorgaat, missen zij winst. Die zullen zij verhalen op de gemeente.

,,Het overgrote deel van de rekening komt bij Best te liggen", reageert raadslid Leo Bisschops van Lokaal Best. ,,Ik verwacht niet dat Eindhoven ons financieel zal compenseren." Wel is gesproken over de mogelijkheid om de projectontwikkelaars in Eindhoven te laten bouwen. ,,We hebben nog niet gehoord of dat soelaas biedt, maar ik weet wel dat dat juridisch-technisch ingewikkeld ligt. Kan je ze bouwprojecten gunnen zonder dat je de Europese aanbestedingsregels schendt? Dat is maar de vraag."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Best e.o.