Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch, met het portret van Yassine Majiti. © ANP, bewerking: ADR

Wraking rechters van Aquabest-schietpartij in Best begin april

DEN BOSCH - De wraking van de rechters in de zaak van de dodelijke schietpartij bij Aquabest wordt op 5 april behandeld. Deze werd aangespannen door de nabestaanden van slachtoffer Yassine Majiti, net nadat een deel van hen de rechtszaal op stelten zette door een massale vechtpartij.

Bij de schietpartij, begin november op een salsa-feest, vuurde de Eindhovense Toon N. dodelijke schoten af. Toen hij op 21 februari voor het eerst voor de rechter kwam, vlogen familie en vrienden van Majiti vrijwel direct op de verdachte af. Parketpolitie ontruimde de rechtszaal, de zitting ging even later zonder publiek toch door.

Advocaat Peter Schouten, die de familie bijstaat, vroeg namens hen het hele dossier op. Dat wordt in de regel toegestaan, maar deze keer wezen de rechters dat verzoek af. Ze waren het met officier van justitie Janine Kramer en advocaat Jan-Hein Kuijpers eens dat het niet slim was om zo de namen van getuigen bekend te maken. De rechters wezen daarbij op de even daarvoor ontplofte woede.

Bedreigd

Schouten vond dat niet terecht, en ook dat de rechters geen objectieve beslissing konden nemen omdat ook zij bedreigd waren. Ze zouden daarom niet meer onbevooroordeeld naar de zaak kunnen kijken. Volgens Schouten hadden zij zichzelf moeten terugtrekken. Omdat ze dat niet deden, wraakte hij de rechtbank. Dat betekent dat drie andere rechters, de wrakingskamer, moeten beoordelen of dat het geval is.

De rechtszaak zelf verhuist naar een van de drie extra-beveiligde zalen die Nederland telt. De wrakingszitting is in Den Bosch omdat Toon N. daar geen rol in speelt en er ook niet zal zijn.

Volgens Toon N. schoot hij uit zelfverdediging de Bossche Yassine Majiti dood. Deze zou, met anderen, de Eindhovenaar zo bedreigen dat hij voor zijn leven vreesde en na waarschuwingsschoten gericht vuurde. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement