Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch, met het portret van Yassine Majiti. © BD

Zittingen dodelijke schietpartij Salsa Breeze gaan verder in extra beveiligde rechtbank

UpdateDEN BOSCH - De volgende zittingen in de rechtszaak over de dodelijke schietpartij tijdens Salsa Breeze op Aquabest worden gehouden in een van de drie extra-beveiligde rechtbanken in den lande. Dat besloot de Bossche rechtbank naar aanleiding van de massale vechtpartij woensdagochtend. Nabestaanden van het slachtoffer vlogen verdachte Toon N. aan.

Het is niet de eerste keer dat Den Bosch toneel was van een grootschalig treffen: jaren geleden gebeurde dat ook bij een zaak over een geliquideerde Eindhovense coffeeshop-eigenaar. Een paar maanden terug vloog een verdachte de rechter aan.

Het gebeuren heeft geen verdere gevolgen voor Bossche rechtszittingen, benadrukte persrechter Lieneke de Klerk. Hoewel het incident uitzonderlijk en betreurenswaardig is, heeft de rechtbank volgens haar de juiste procedures gevolgd. Bij vrijwel elke zaak wordt van tevoren een risico-analyse gemaakt. Dat is ook hier gebeurd en hij kreeg het stempel verhoogd risico. Daarom was er al extra parketpolitie in de zaal.

Kogelvrij glas

De zitting was ook in de grote zaal waar familie van slachtoffer en verdachte gescheiden kunnen worden: de laatsten moeten dan naar een met kogelvrij glas afgeschermd balkon. Opvallend in deze zaak was dat juist niemand vanuit de hoek van de verdachte naar de zitting was gekomen. De rechtbank krijgt van de politie te horen of zij informatie hebben dat partijen elkaar willen ‘ontmoeten’ maar ook daar waren nu geen signalen over.

De rechtbank is lovend over het professionele ingrijpen van de politie. Zodra het mis ging in de zaal kwam van alle kanten hulp en werden ook hondeneenheden opgeroepen. Er zijn geen wapens getrokken. Volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers zouden vechtjassen hebben geprobeerd om politiepistolen te pakken te krijgen maar daar is vooralsnog geen bevestiging van. Er is niemand gearresteerd, wel neemt de politie de zaak in onderzoek. Eerste prioriteit was veiligheid voor iedereen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement