Volledig scherm
Best Toon Vertier © Ton van der Meulenhof/Fotoburo Van der Meulenhof

Zomer lijkt gered voor Toon Vertier in Best

BEST - Ondernemer Ton van Laarhoven doet er alles aan om zijn bedrijf Toon Vertier te behouden op de huidige locatie aan de Broekdijk in Best. De voorzieningenrechter gaf hem afgelopen vrijdag al even respijt, wat betekent dat hij in ieder geval nog zes weken zijn bedrijfsactiviteiten kan voortzetten.

Maandagavond zat hij samen met zijn advocaat Peter van de Laar en een twintigtal sympathisanten bij de commissie bezwaarschriften van de gemeente Best. Daar liet een gemeentewoordvoerder al doorschemeren het bedrijf nog even lucht te willen geven tot eind augustus. Het bedrijf heeft tot die tijd namelijk honderden reserveringen staan, stelt Van Laarhoven. Maar daarna moet hij van de gemeente toch echt verkassen.

Van Laarhoven wil nog graag om tafel met de gemeente en andere ondernemers voor een alternatief plan, maar de gemeente Best lijkt vooralsnog weinig toegeeflijk. De gemeente zegt gebonden te zijn aan de groene gebiedsontwikkeling zoals die door Gedeputeerde Staten wordt voorgesteld. Daarin past geen evenementenbedrijf zoals Toon Vertier. Op een andere locatie mag Van Laarhoven zijn activiteiten voortzetten. Zo werd recent voorgesteld om te verhuizen naar Aquabest. Maar dat ziet de ondernemer niet zitten omdat het niet strookt met zijn activiteiten en het voor tal van vervoersproblemen zal zorgen.

Investeringen
„De deur is ineens dichtgegooid door de gemeente”, stelt advocaat Peter van de Laar. „Toon Vertier zit er al 25 jaar, in een gedoogconstructie. Hij heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd en is bereid om voor de nieuwe plannen nog eens 500.000 euro uit te trekken. Gezien zijn staat van dienst en de belangrijke plek die Toon Vertier inneemt in Best, heeft de gemeente in mijn ogen de plicht om een ontheffing aan te vragen bij Gedeputeerde Staten. Die mogelijkheid bestaat nog altijd maar het college van B & W weigert dit. Als Van Laarhoven nu al zijn bouwwerken moet afbreken en pas later kan overleggen over de toekomst, is het bedrijf kapot.”

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de dreigende sluiting echt niet ineens uit de lucht komt vallen, maar dat Van Laarhoven al jaren weet hoe de vork in de steel steekt. De commissie bezwaarschriften heeft ongeveer zes weken nodig om met haar advies aan het college van B en W te komen. Als dit nadelig uitpakt voor Toon Vertier zal het bedrijf zes weken daarna de deuren moeten sluiten. Omdat het dan al diep in de zomer is, wil de gemeente hem tot eind augustus de tijd geven. „Maar dan is de rek er echt uit”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Best e.o.