Volledig scherm
Zora de zorgrobot aan het werk in Best

Zora de zorgrobot ondersteunt zorgmedewerkers in Best

BEST – Technologie is niet meer weg te denken in onze samenleving en wordt nu ook veel toegepast bij zorgorganisaties. Een van de hulpmiddelen die dinsdag bij Archipel Nazareth in Best geïntroduceerd werd, is Zora de zorgrobot.

Zora is ontwikkeld bij QBMT in België en beschikt over diverse sensoren, kan spreken, bewegen en met een camera beelden opnemen.

Volgens Maria van de Wouw, projectleider innovatie bij Archipel zijn er talloze mogelijkheden om Zora in te zetten: 'Bij een gymles, waarbij door Zora de gymoefeningen gefilmd worden zodat na afloop een fysiotherapeut kan beoordelen waar nog aandachtspunten zijn. Ook bij geheugenfitness waarbij cliënten kaartjes krijgen met teksten en Zora daarover vragen stelt of om te hoofdrekenen`.

Maar Zora kan volgens Van de Wouw nooit de professionele verzorgers en begeleiders vervangen: `Ze vult aan en ondersteunt het werk van de professional`. Om ervoor te zorgen dat Zora een echte inwoner van Best wordt, kreeg de zorgrobot uit handen van burgemeester Anton van Aert een officieel paspoort.

Lees alles in het ED van donderdag of in de digitale krant.

Best e.o.