Volledig scherm
Benaouf A. tijdens een eerdere zitting. © anp

12 jaar cel voor moord op Amsterdamse crimineel

De 32-jarige Benaouf A. is in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens het medeplegen van de moord op de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh (34).

Deze spraakmakende liquidatie werd op 18 oktober 2012 uitgevoerd voor een hotel in Antwerpen. Er was achttien jaar geëist. Uit Belgisch en Nederlandse politieonderzoek kwam naar voren dat de schutters door sms-berichten op de hoogte werden gehouden, ook over het moment dat zij konden toeslaan.

Het hof in Amsterdam oordeelt dat A., die altijd heeft ontkend dat hij iets met de moord te maken had, de berichten verstuurde en zo een essentiële schakel was bij de moord. De moord op Bouhbouh markeerde het begin van een 'geweldsspiraal' in de onderwereld. Twee maanden later vond namelijk de aanslag in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt plaats, wat waarschijnlijk een wraakactie was voor de moord op Bouhbouh.

Mocro-maffia
Voor deze dubbele liquidatie, die tot dusver wordt gezien als het gewelddadigste hoofdstuk uit de grote onderwereldoorlog, werd Hamza B. in oktober 2015 in hoger beroep in Marokko tot twintig jaar veroordeeld. Eerder veroordeelden Nederlandse rechters Anouar 'Popeye' B. en Adil A. tot een levenslange gevangenisstraf voor hun betrokkenheid. De criminelen die elkaar naar het leven staan zijn in de volksmond Mocro-maffia gaan heten, hoewel niet alle betrokkenen een Marokkaanse achtergrond hebben.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement