Volledig scherm
Een dieselpomp bij een tankstation. © ANP/Jeroen Jumelet

180 Nederlanders vroegtijdig overleden door dieseluitstoot

De uitstoot van stikstofoxiden (NOx) door dieselmotoren in auto's en vrachtwagens is veel groter dan officiële testen aangeven. In Nederland stierven in 2013 ongeveer 180 mensen voortijdig als gevolg van de giftige uitstoot door dieselvoertuigen.

Volgens berekeningen van het International Institute for Applied Systems Analyses (IIASA) in Wenen en het Noors meteorologisch instituut is de werkelijke uitstoot van diesels vier tot zeven keer hoger dan wordt beweerd. Er bestaan grote verschillen tussen de laboratoriumtesten van autofabrikanten en de reële dieseluitstoot op de weg.

De wetenschappelijke non-profitorganisatie IIASA schrijft dat in alle landen van de Europese Unie plus Zwitserland en Noorwegen in 2013 in totaal 4.560 mensen eerder stierven door de giftige uitstoot van dieselvoertuigen. In Italië werden door het IIASA de meeste dieseldoden geteld: 2810. In Duitsland waren dat er 2070 en in Frankrijk 1430.

In Europa rijden verreweg de meeste diesels rond, ruim 100 miljoen. Dat zijn er twee keer zo veel als in de rest van de wereld.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 1. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.
 2. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

  Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

  Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.