Volledig scherm
Een dieselpomp bij een tankstation. © ANP/Jeroen Jumelet

180 Nederlanders vroegtijdig overleden door dieseluitstoot

De uitstoot van stikstofoxiden (NOx) door dieselmotoren in auto's en vrachtwagens is veel groter dan officiële testen aangeven. In Nederland stierven in 2013 ongeveer 180 mensen voortijdig als gevolg van de giftige uitstoot door dieselvoertuigen.

Volgens berekeningen van het International Institute for Applied Systems Analyses (IIASA) in Wenen en het Noors meteorologisch instituut is de werkelijke uitstoot van diesels vier tot zeven keer hoger dan wordt beweerd. Er bestaan grote verschillen tussen de laboratoriumtesten van autofabrikanten en de reële dieseluitstoot op de weg.

De wetenschappelijke non-profitorganisatie IIASA schrijft dat in alle landen van de Europese Unie plus Zwitserland en Noorwegen in 2013 in totaal 4.560 mensen eerder stierven door de giftige uitstoot van dieselvoertuigen. In Italië werden door het IIASA de meeste dieseldoden geteld: 2810. In Duitsland waren dat er 2070 en in Frankrijk 1430.

In Europa rijden verreweg de meeste diesels rond, ruim 100 miljoen. Dat zijn er twee keer zo veel als in de rest van de wereld.