Volledig scherm
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. © anp

234 gemeenten sturen brandbrief aan Plasterk

De forse bezuinigingen op onder meer de jeugdzorg en de huishoudelijke hulp voor ouderen gaan ten koste van kwetsbare burgers en de rek is eruit. Dat schrijven de wethouders van 234 gemeenten in een brandbrief aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

De brief staat dinsdag op de website van NRC. De bezuinigingen die het Rijk oplegt zijn volgens de wethouders van financiën te groot, te onvoorspelbaar en onterecht. Ze stellen onder meer voor om een korting op het gemeentefonds - in 2016 gaat het om 120 miljoen en na 2017 om bijna een miljard euro - te schrappen.

,,De afgelopen jaren heeft u ons als gemeenten geconfronteerd met een opeenstapeling van omvangrijke kortingen. Dat heeft ons genoodzaakt de ene bezuiniging na de andere door te voeren, ten koste van de voorzieningen voor onze inwoners: zij betalen uiteindelijk de rekening hiervan'', zo staat in de brief aan de minister.

Dringend beroep
De wethouders doen een dringend beroep op Plasterk. Zo willen ze verder onder meer dat er meer stabiliteit en voorspelbaarheid komt in de gemeentelijke budgetten en meer ruimte en zeggenschap wordt geboden aan gemeenten.

De standpunten zijn op hoofdlijnen bekend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Vorige maand heeft minister Plasterk er al een brief over gestuurd naar de Tweede Kamer, aldus het ministerie. Een werkgroep die het systeem van verdeling van geld onder de loep neemt, zal volgens hem komend voorjaar verslag uitbrengen.

NRC noemt de brief van de 234 wethouders uitzonderlijk vanwege het grote aantal ondertekenaars en omdat het gaat om wethouders van Financiën ,,doorgaans de meest nuchtere want zuinigste leden van elk college''. Ook hebben ze duidelijk gekozen voor een andere, directere weg om te reageren dan de meer gebruikelijke: via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Onder meer de wethouders van Utrecht, Alphen aan den Rijn, Gouda, Leiden en Den Haag hebben hun handtekening gezet.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement