26 activisten Greenpeace opgepakt bij klimaatprotest Schiphol

videoDe Marechaussee heeft vandaag zesentwintig activisten opgepakt tijdens een klimaatprotest bij Schiphol Plaza, waaraan zo’n tweehonderd activisten van Greenpeace meededen. Actievoerders hadden zich daarbij vastgeklonken. Iets voor 19.00 uur meldde een woordvoerder dat alle demonstranten uit de hal zijn verwijderd.

Onder luid boegeroep verwijderen marechaussees één voor één actievoerders uit de hal van Schiphol, waar sinds vanochtend enkele honderden activisten demonstreren tegen de vervuiling door de luchthaven. Activiste Faiza Oulahsen van Greenpeace sprak de actievoerders toe en gaf aan dat ze gearresteerd kunnen worden. Buiten stonden vijf bussen klaar om de demonstranten af te voeren. 

De gemeente Haarlemmermeer heeft een noodbevel uitgevaardigd. Daarin staat dat actievoerders bij een eerste bevel van de Marechaussee mee moeten gaan en dit weekend het vliegveld niet meer op mogen komen. 

,,Vroeg of laat komen we terug. We gaan door. Desnoods bezetten we een landingsbaan’’, liet Oulahsen weten. Greenpeace betreurt het ingrijpen ‘ten zeerste’. ,,Dit is een vreedzaam protest.” Ter afscheiding is door de Marechaussee een lint om de groep gespannen. 

‘Pas goed op’

Omstreeks half twaalf begon de omsingeling van de marechaussees. Aan een verzoek om op te staan, gaven de actievoerders geen gehoor. Er werd een ultimatum tot 12 uur gesteld, waarbij geweld kan worden gebruikt worden als ze bleven zitten, zo luidde de boodschap. Eén van de activisten was het daar niet mee eens. ,,Dit is een vreedzame demonstratie. Ik ben van plan te blijven zitten, tot ik word opgepakt.” De actievoerders mediteerden totdat de aangekondigde ontruiming begon. ,,Onze uitstraling is zacht”, zei een spreker. ,,Laat de kracht van saamhorigheid blijken.” 

In de hal haakten de actievoerders hun armen in elkaar om verwijdering lastig te maken. ‘We are peaceful, what are you’ riepen de activisten, terwijl ze één voor één uit de kring werden gehaald. ‘Wij zijn hier, we doen het voor de kinderen’, klonk het uit de groep, die zeker wilde maken dat hun protest gehoord wordt.

Onder de klimaatactivisten die naar de luchthaven zijn gekomen, was ook het Amsterdamse GroenLinks-raadslid Imane Nadif. De politica zette een foto van de protestactie op social media. ,,Best gezellig hier’’, twittert ze bij het plaatje van de demonstranten op Schiphol Plaza.

‘Hardhandig optreden’ 

Volledig scherm
Actievoerders van Greenpeace protesteren tegen de in hun ogen grote vervuiler Schiphol. Zij protesteerden op het plein voor Schiphol Plaza en bij het hotel Sheraton. © ANP

,,De demonstranten zijn uit Plaza verwijderd: niet omdat ze gevaarlijk waren, maar omdat ze de grenzen -waar wel en niet gedemonstreerd mocht worden- hebben overschreden’’, zei loco-burgemeester van Haarlemmermeer Jurgen Nobel: Demonstratie is een belangrijk recht en daar werken we graag aan mee, maar we zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van tienduizenden reizigers en medewerkers van Schiphol én die van demonstranten. In het geval dat er snel ontruimd moet worden, zijn groepen mensen die samenscholen of vastgeketend zijn, een risico.”

Greenpeace is niet te spreken over het ‘hardhandige’ optreden van de marechaussee. Volgens Greenpeace zijn de arrestanten overbracht naar de Koningin Máxima Kazerne in Badhoevedorp waar ze in de loop van de avond weer zijn vrijgelaten. ,,De honderden andere actievoerders zijn vanaf Schiphol Plaza allemaal met bussen afgevoerd naar locaties ver buiten Schiphol. Onder de arrestanten zijn jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst en omwonenden van Schiphol die nachten wakker liggen van het lawaai en zich zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen’’, aldus campagneleider Dewi Zloch.

De manifestatie van Greenpeace wordt morgen hervat op het plein voor Schiphol Plaza. Mochten de demonstranten terugkeren in Plaza, dan zal er volgens de loco-burgemeester weer worden ingegrepen.

‘Vreedzaam protest’

Eerder op de ochtend hadden activisten een spandoek opgehangen op een grote reclamezuil naast de verkeerstoren met de tekst: Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij. Dit spandoek werd echter snel verwijderd.

,,Wij beroepen ons op ons recht op vreedzaam protest. Bovendien is het niet ons doel om reizigers te hinderen. We vragen in het hart van de vervuiling aan Schiphol om met een klimaatplan te komen. De luchtvaart kan de dans niet blijven ontspringen,” aldus Dewi Zloch van Greenpeace. Aan de 24-uurs massa-actie in Schiphol Plaza doen volgens de organisatie ‘getrainde actievoerders’ mee.

De actievoerders eisen een klimaatplan van Schiphol. Ze willen minder vluchten, geen Lelystad Airport, korte afstandsvluchten vervangen door de trein en een eerlijke prijs voor het vliegen. Op de vliegtickets zit nu namelijk geen belasting. Schiphol liet eerder weten hard te werken aan de verduurzaming van de luchtvaart. Daarbij zegt de luchthaven in 2050 klimaatneutraal te willen zijn. 

Volledig scherm
Actievoerders van Greenpeace worden door de Koninklijke Marechaussee afgevoerd op Schiphol. © ANP
Volledig scherm
Actievoerders van Greenpeace klinken zich vast aan de palen van Schiphol Plaza. © ANP
Volledig scherm
De Koninklijke Marechaussee verwijdert een actievoerder uit Schiphol Plaza. © ANP
Volledig scherm
De Koninklijke Marechaussee verwijdert een actievoerder uit Schiphol Plaza. © EPA
  1. Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open

    Nieuwe zwaarbe­waak­te gevangenis­vleu­gel voor topcrimine­len 1 maart open

    Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen bij wie het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verdergaan met hun criminele praktijken. De nieuwe afdeling moet 1 maart open gaan. ,,Hoe meer van dit soort type gevaarlijke en roekeloze gedetineerden we binnen trekken, hoe meer plekken we hiervoor nodig hebben,” zegt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.