4 jaar celstraf voor mede-daders kluisjesroof Oudenbosch

Beveiligingsmedewerkers Agron K. uit Roosendaal en Henri van W. uit Etten-Leur moeten vier jaar de cel in. De twee speelden samen met twee gevluchte oud-collega's de hoofdrol bij de sensationele kluisjesroof bij de Rabobank in Oudenbosch.

Volledig scherm
Rechtbanktekening 21 mei 2019 - Kluisjesroof Oudenbosch. © Eric Elich

De rechtbank in Breda veroordeelde de twee dinsdag, ondanks hun stellige ontkenning. K. en Van W. haalden de kluisjes uit de kluiskelder en zetten die klaar voor twee oud-collega's van het Bredase beveiligingsbedrijf EBN. Die twee mannen zaten in het eerste weekend van maart vorig jaar 24 uur in het bankgebouw en gingen met zes vuilniszakken vol waardevolle spullen weer naar buiten. 

Volgens de rechtbank manipuleerden K. en Van W. het alarm en hadden ze hun voormalige collega's moeten zien en horen.

1 miljoen

De Rabobank heeft aan gedupeerde klanten inmiddels voor 12 miljoen euro aan schade vergoed. Zij eiste daarvan in de strafzaak 8,5 miljoen euro van de twee verdachten. De rechtbank wees 1 miljoen euro toe. Dat is het bedrag dat de verzekering als eigen risico niet uitkeert bij diefstal.

De twee rovers zouden volgens officier van justitie Yolanda van Setten momenteel zijn gevlucht naar Kroatië en Turkije. Ze probeert die nog op te pakken.

  1. ‘Poch slachtoffer van hoger Nederlands belang’

    ‘Poch slachtof­fer van hoger Nederlands belang’

    Oud-Transavia-directeur Michiel Meijer heeft maandag opnieuw verklaard dat het Openbaar Ministerie hem heeft gezegd dat er in de zaak-Julio Poch sprake was van “een hoger belang”. Een uitspraak daarover van een officier van justitie met wie Meijer over ‘zijn’ piloot Poch heeft gesproken staat hem “in het geheugen gegrift”. Het hogere belang zou neerkomen op het ongemoeid laten van Jorge Zorreguieta, de inmiddels overleden vader van koningin Máxima.