500 biggen omgekomen bij grote stalbrand in Asten

videoVijfhonderd biggen zijn vanmiddag omgekomen bij een grote stalbrand aan de Pijlstaartweg in het Brabantse Asten. Rond 15.30 uur brak daar brand uit door een onbekende oorzaak. 

De stal van twintig bij vijftig meter is verloren gegaan, waarbij circa 500 dieren het leven hebben verloren. ,,We hebben geen dier kunnen redden”, aldus de brandweer. 

Rond 16.30 uur was de brand onder controle. Daarnaast heeft de brandweer kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar twee andere stallen en een woonhuis. 

Brandweer BZO on Twitter

Stalbrand #Asten is onder controle, nablussen zal nog geruime tijd duren. Een stal van 20x50 meter is verloren gegaan, waarbij circa 500 dieren het leven hebben verloren.

Dierenorganisaties en regeringspartij D66 sloegen eind augustus alarm om het grote aantal stalbranden. Daarbij zijn dit jaar al meer dieren gestorven dan in heel 2018. Eind augustus stond de teller volgens Wakker Dier al op ruim 176.000 kippen, varkens en runderen die om het leven waren gekomen bij dertien branden. In 2018 waren dat nog 122.000 dode dieren bij eenendertig branden.. D66 eist maatregelen van het kabinet om dieren beter tegen zulke inferno’s te beschermen.

Volledig scherm
De grote stalbrand aan de Pijlstaartweg in Asten. © Bert Jansen
Volledig scherm
Brandweermannen bij de stalbrand in Asten. © Bert Jansen
  1. Boeren protesteren bij provinciehuizen: Drenthe, Overijssel en Gelderland trekken stikstofregels in

    Boeren proteste­ren bij provincie­hui­zen: Drenthe, Overijssel en Gelderland trekken stikstofre­gels in

    Op verschillende plaatsen in Nederland protesteren boze boeren bij provinciehuizen tegen de stikstofmaatregelen. In de centra van Groningen, Arnhem, Zwolle, Utrecht, Den Haag en Lelystad staat het vol met tractoren. Die zorgen voor veel vertraging op de provinciale wegen, vooral in het noorden van het land. De provincies Drenthe, Gelderland en Overijssel hebben al aangekondigd de stikstofregels in te trekken.