Aantal ontmantelde hennepkwekerijen blijft ook in Brabant dalen, maar niet minder kwekerijen in Nederland
De politie ontmantelde afgelopen jaar 2894 kwekerijen, 704 minder dan het jaar ervoor. Ook in Brabant daalde het aantal opgerolde kwekerijen. Het aantal ontdekte hennepkwekerijen neemt al een aantal jaar op rij af.
In het gebied van de politie Oost-Brabant werden afgelopen jaar 233 hennepkwekerijen opgerold. Dat waren er een jaar eerder 245. In Oost-Brabant schommelt dit aantal enigszins, want in 2018 ging het om 193 kwekerijen, in 2017 om 301 en in 2016 om 487.
De politie Zeeland-West-Brabant ontmantelde vorig jaar 249 kwekerijen. In 2019 waren dat er 365. Een jaar daarvoor ging het om 424 ontmantelde kwekerijen, in 2017 om 532 en in 2016 om 673.
Niet simpelweg minder kwekerijen
Wat er precies voor zorgt dat er elk jaar minder kwekerijen worden ontdekt is niet helemaal duidelijk voor de politie. Wel staat vast dat er sprake is van lokale verschillen en dat er weinig capaciteit is bij de politie om vol in te zetten op de hennepteelt. Het is volgens de politie niet aannemelijk dat er simpelweg minder hennepkwekerijen in Nederland zijn.
Wat opvalt aan de ontmantelingen die vorig jaar plaatsvonden is dat er meer kwekerijen in de buitenlucht waren gevestigd, in plaats van in huizen, schuren of loodsen. Het aantal meldingen van hennepkwekerijen in woningen steeg daarentegen wel met acht procent, terwijl het aantal tips over hennepkwekerijen in bedrijven juist met zeven procent afnam. De oorzaak hiervoor ligt volgens de politie vermoedelijk in het feit dat veel meer mensen het afgelopen jaar thuiswerkten vanwege de coronamaatregelen.
Max Daniel, landelijk portefeuillehouder Drugs, benadrukt dat blijvende aandacht voor georganiseerde hennepteelt belangrijk is. ,,Daarachter schuilt een wereld van ondermijnende criminaliteit. Bovendien brengen kwekerijen grote risico’s met zich mee voor de omgeving, zoals brandgevaar en waterschade.”
Energiediefstal
Ook energiediefstal brengt veel maatschappelijke kosten met zich mee. Naar schatting van de netbeheerders zijn er in Nederland zo’n 30.000 hennepkwekerijen die elk jaar bijna een miljard KWh aan elektriciteit stelen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam en komt neer op een kostenpost van zo’n 60 miljoen euro. De omvang van de diefstal is al jaren stabiel.
De meeste kwekerijen werden vorig jaar ontmanteld in het politiedistrict Oost-Nederland. De minste in Amsterdam.
In Best werd onlangs nog een ingegraven hennepkwekerij ontdekt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Verontwaardiging bij moslims over ‘genotshuwelijken’ voor seks: ‘Dit mag niet, huwelijk is serieuze zaak’
Kort trouwen alleen voor seks: volgens een Zweeds onderzoeksprogramma zijn sjiitische moskeeën in dat land bereid dit te doen en gebeurt het ook in Den Haag. Binnen de islamitische gemeenschap in de Hofstad wordt er met grote verbazing gereageerd. ,,Een huwelijk is een serieuze zaak.” -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
KLM schrapt nog eens twaalf vluchten door personeelstekort
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft vandaag nog eens twaalf vluchten geschrapt vanwege personeelstekorten. Het gaat om vluchten binnen Europa, laat een woordvoerster weten. Die komen bij de 42 al eerder geschrapte vluchten voor zondag. Voor maandag annuleert de luchtvaartmaatschappij 28 vluchten, dus 14 zogeheten retourvluchten, binnen Europa vanwege personeelsgebrek. -
PREMIUM
Anastasia en Nikolai werden als kind uit huis geplaatst, nu willen ze een schadevergoeding
Tien jaar geleden werden Nikolai en Anastasia uit huis geplaatst. Nu zijn ze volwassen, en proberen ze vandaag met hun familie in de rechtbank de weg vrij te maken voor een schadevergoeding van het Leger des Heils en de Raad voor de Kinderbescherming. -
PREMIUM
Man hangt aan spoorboom, ProRail woest: ‘Dit kan écht niet’
Een filmpje waarin een jolige jongeman in een hefboom klimt van de spoorwegovergang in Mariënberg, heeft de woede gewekt van spoorwegbeheerder ProRail. ,,Dit is er echt één in de categorie aanpakken, de aangifte is in voorbereiding’’, meldt woordvoerder Aldert Baas.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Mogelijk komen meer moorden aan het licht dankzij nieuwe kansen voor forensisch artsen
In de toekomst komen er mogelijk meer moorden aan het licht dankzij een proef van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Forensisch artsen krijgen hierbij meer mogelijkheden om sterfgevallen uitgebreid te onderzoeken door de hulp van twee ziekenhuizen in te schakelen als de doodsoorzaak onduidelijk blijft. Dat is van belang ‘voor de nabestaanden, justitie en de gezondheidszorg’, aldus de NFI.