Vrouwelijke IS’ers in detentiekamp Al Hol. In het kamp verblijven 73.000 mensen die uit het kalifaat zijn gevlucht, onder hen zo'n 9000 buitenlandse vrouwen en kinderen die in een besloten deel worden vastgehouden.
Volledig scherm
PREMIUM
Vrouwelijke IS’ers in detentiekamp Al Hol. In het kamp verblijven 73.000 mensen die uit het kalifaat zijn gevlucht, onder hen zo'n 9000 buitenlandse vrouwen en kinderen die in een besloten deel worden vastgehouden. © AP

Achter de schermen is de vraag: wat moet er met de voormalige IS’ers gebeuren?

In de detentiekampen in Syrie verblijven tientallen Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen. Achter de schermen lopen gesprekken tussen Nederland en de Koerden in Syrië en Irak: wat moet er met de (voormalige) IS’ers gebeuren?

Familieleden in Nederland zaten de afgelopen maanden aan de laptop gekluisterd. Dook er ergens een filmpje op waar hun dochters of kleinkinderen op waren te zien? Talloze televisieploegen legden de uittocht uit de laatste resten van het IS-kalifaat vast. In lange rijen melden de vrouwen en kinderen zich, op vrachtwagens werden ze naar Koerdische detentiekampen in Noord-Syrië vervoerd.