‘Achterstandsjongere krijgt nog minder kansen door coronacrisis’
De coronacrisis treft vooral jongeren met ouders met een lage sociaaleconomische status, een niet-westerse migratie-achtergrond of jonge mensen die al kwetsbaar zijn door een chronische aandoening. Dat blijkt uit een nieuwe verkenning van het SER Jongerenplatform.
Door de crisis is de kansenongelijkheid van jongeren in het onderwijs verder vergroot, schrijft het Jongerenplatform in de nieuwe verkenning ‘Veelbelovend’ die vandaag is gepubliceerd. En wie minder opgeleid is, heeft nu nog meer moeite om een baan te vinden. De huidige onzekere economische situatie raakt vooral de jeugd. Daarnaast is het voornamelijk voor jongeren lastig om een betaalbare woning te vinden. Ook voelen scholieren, studenten, jonge werkenden en jonge ouders meer mentale druk.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
De afgelopen twee jaar is de positie van jongeren op veel gebieden niet verbeterd en in een aantal gevallen zelfs verslechterd. Vooral kwetsbare jongeren voelen de pijn, aldus de schrijvers. Deze groep jeugdigen rapporteert meer problemen bij het volgen van een opleiding, het vinden van een woning en een (vaste) baan en het combineren van werk en de zorg voor kinderen. ,,De onzichtbare muur tussen jongeren met meer en minder kansen blijft nog stevig overeind”, luidt de conclusie.
Er bekaaid afkomen
Toen het SER Jongerenplatform in 2019 de verkenning ‘Hoge verwachtingen’ publiceerde, bleek al dat jongeren er bekaaid afkomen tegenwoordig. Een betaalbare woning vinden, goed onderwijs kunnen volgen, een gezin starten en werk met perspectief vinden; veel jongeren vinden het steeds moeilijker om dat te realiseren.
,,In de afgelopen twee jaar is er veel aandacht geweest voor de positie van jongeren en hebben jongeren zich meer laten horen. Dat heeft geleid tot mooie beloften van de politiek. Die zijn nog lang niet waargemaakt. Er zijn nog steeds grote problemen”, aldus voorzitter Maurice Knijnenburg van het SER Jongerenplatform.
De mooie beloften van de politiek zijn nog lang niet waargemaakt. Er zijn nog steeds grote problemen
In de verkenning, die is gericht aan meerdere bewindspersonen, haalt het Jongerenplatform uit naar het kabinet. Dat beloofde eerder de zorgen van jongeren serieus te gaan nemen. ,,Dit heeft echter onvoldoende geleid tot resultaten en heeft niet gezorgd voor een verbetering van de positie van jongeren. Sterker nog, het kabinetsbeleid levert op veel onderdelen juist een zwakkere positie op.”
Alarmerende onderzoeksresultaten
Zo is de ‘generatietoets’ nog steeds niet ingezet. In zo'n toets worden de effecten op verschillende generaties meegenomen bij het maken van overheidsplannen. Verder is het nog lastiger geworden voor de jeugd om een geschikte woning te vinden. En nieuwe onderzoeksresultaten over de mentale druk onder jongeren zijn ‘alarmerend’, maar hebben volgens het SER Jongerenplatform nog niet geleid tot concreet beleid. ,,De coronacrisis heeft opnieuw laten zien hoe kwetsbaar jongeren zijn - omdat zij steeds vaker en langer flexwerk doen - voor economische schokken.”
Het Jongerenplatform adviseert de bewindslieden om ‘de basis op orde te brengen’. Zo moet er ‘structureel’ en ‘samenhangend’ beleid komen voor alle jongeren en toekomstige generaties. Dan moet de jeugd wel een stem krijgen, inspraak in de plannen, en moeten er financiële middelen komen. Dat betekent dat er op vaste basis geld wordt vrijgemaakt om de positie van jongeren te verbeteren. Tot slot moeten alle jongeren de gelegenheid krijgen om een (sociaal) netwerk op te bouwen. Dat helpt ze in de toekomst bij het vinden van een goede opleiding, juiste baan of geschikte woning.
,,Het is tijd voor een duidelijke strategie en samenhangende langetermijnkoers, daar is tot nu toe nooit sprake van geweest en deze generatie jongeren is daar duidelijk de dupe van geworden”, aldus Knijnenburg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Update
Kritiek op sluiten Ketheltunnel na ziekmeldingen, minister maant Rijkswaterstaat tot minder hinder
Het sluiten van de Ketheltunnel bij Rotterdam wegens personeelstekort komt Rijkswaterstaat op forse kritiek te staan. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers noemt de sluiting ‘erg vervelend voor weggebruikers’. ,,Dit is een uitzonderlijke situatie.” -
PREMIUMColumn
Hoezo ga je als jonge gast, eindelijk van de jeugdpuisten af, op de versiertoer met een ballon aan je mond?
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Verdachte van dubbele gezinsmoord Geldermalsen overleden in Duits ziekenhuis
De verdachte in de zaak Geldermalsen is zondag overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. Joost M. (40) werd dinsdag opgepakt in Duitsland en zat daar ook vast, maar werd donderdagochtend in zijn cel gevonden nadat hij had geprobeerd zich van het leven te beroven. Hij lag nadien in kritieke toestand in het ziekenhuis. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
C&A-telg toch nog veroordeeld tot 4 dagen cel voor coronarellen
Ansgar John Brenninkmeijer, telg van het grote C&A-concern, is gisteren veroordeeld tot 4 dagen cel en een taakstraf van 40 uur (waarvan 20 voorwaardelijk) vanwege zijn deelname aan coronarellen in januari 2021 op het Museumplein in Amsterdam. -
PREMIUMColumn
Ik gun alle Russische Dana Internationals, Conchita Wurst’s en Nikkie de Jagers in de dop een ruimer wereldbeeld
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.