Volledig scherm
D. had zich enkele uren verschanst in een huis aan de Schoolstraat in Rosmalen. © ANP

Advocaat: Voor moord veroordeelde Joey D. in ziekenhuis overleden

De gisteren voor de moord op zijn oom tot vijftien jaar en zes maanden cel veroordeelde Joey D. is overleden, meldt diens advocaat. D., die zich urenlang verschanste in een woning in Rosmalen en zichzelf bij zijn aanhouding heeft verwond, werd naar een ziekenhuis gebracht en is daar overleden. 

Advocaat Jan-Hein Kuijpers vraagt namens de familie van D. om ‘rust en respect voor het verlies van hun Joey’. Eerder liet de familie weten dat het om een ‘onvoorstelbare wanhoopsdaad’ ging. ‘Het onvoorstelbare is gebeurd. De nachtmerrie waarin hij in 2015 als 22-jarige is beland, heeft Joey gaandeweg in zijn greep gekregen’, leest het in een brief.

D. werd bij verstek veroordeeld. Volgens zijn advocaat reageerde hij ‘rustig, maar ergens ook verward’ op het nieuws over de straf die hem door het gerechtshof werd opgelegd. Bij zijn aanhouding ging het mis. D. verschanste zich en zou volgens de politie hebben geschoten met een vuurwapen. In sms-berichten aan zijn raadsman en op briefjes op het raam van de woning liet D. weten niet geschoten te hebben.

‘Niet duidelijk’

,,Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd’’, zegt Kuijpers, die wil weten waarom de politie heeft geschoten tijdens de poging om D. aan te houden. ,,Het is de grote vraag of dit had kunnen worden voorkomen. Er zijn protocollen om verwarde personen aan te houden. En het is de vraag of deze protocollen zijn gevolgd’’, aldus Kuijpers, die wil weten of alles volgens voorschrift is gegaan bij de inval.

De Rijksrecherche onderzoekt de gebeurtenissen in Rosmalen: ,,Het is belangrijk dat precies wordt uitgezocht wat er gisteren is gebeurd. Dit gebeurt door de Rijksrecherche. Immers, er wordt ook gekeken naar de rol van de politie, waarbij alle schijn van partijdigheid moet worden vermeden”, zo vertelt de betrokken officier van justitie. In het onderzoek wordt uitgebreid gesproken met de getuigen en met betrokken politiemensen.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.