Afghaanse gezinnen eisen via rechter evacuatie door Nederland: ‘Deze mensen verkeren in levensgevaar’
Vier Afghaanse gezinnen eisen vandaag in een kort geding tegenover de staat dat Nederland hen zo snel mogelijk uit Afghanistan haalt. De gezinnen, in totaal 17 mensen onder wie 10 kinderen, staan op de evacuatielijst. ,,We spreken hier over een levensbedreigende situatie. Dit had niet juridisch afgedwongen moeten worden.”
Barbara Wegelin, advocaat van de Afghaanse gezinnen, noemde het ‘heel spijtig te constateren’ dat dit kort geding nodig is, vier maanden na de machtsovername door de radicaalislamitische taliban. ,,Deze mensen verkeren in levensgevaar en hebben bescherming nodig.” De procedure wordt gevoerd namens mensen die zelf hebben gewerkt voor Nederland, bijvoorbeeld als tolk, en hun familie.
De landsadvocaat liet de rechter weten te verwachten ‘binnen een maand’ een evacuatie te kunnen regelen. ,,Maar we kunnen geen harde toezeggingen doen, het is een heel ingewikkelde situatie.”
Ze ontkent dat de Nederlandse staat niet voldoende doet om de mensen naar Nederland te halen. Volgens de landsadvocaat is het ook niet zo dat andere landen meer doen dan Nederland. ,,Wij hebben ons aan regels te houden, net als andere landen. Misschien zijn er via niet-gouvernementele organisaties dingen geregeld, maar dat kunnen wij niet.”
Tien kinderen
Drie gezinnen staan op de evacuatielijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een gezin zou daar aanvankelijk ook op hebben gestaan, maar dat is nu een twistpunt. In totaal gaat het om zeventien personen onder wie tien kinderen. Niet alle kinderen hebben een paspoort. ,,Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt mensen zonder paspoort niet te kunnen evacueren", zei Wegelin daarover eerder al. ,,Maar Nederland kan heel veel dingen doen, of het op zijn minst proberen. Ik wil weten welke concrete inspanningen er zijn gedaan om die mensen daar weg te krijgen, want volgens mij trekt Nederland niet alles uit de kast.”
In totaal evacueerde Nederland zo’n 2200 Afghanen die hier asiel hebben aangevraagd. Woensdag is een Afghaanse tolk met vijf familieleden geland op Schiphol. Zij vielen onder de tolkenregeling en zijn via de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland gekomen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De zes stonden op een lijst van mensen die de Nederlanders hebben geholpen in Afghanistan. Ze worden allemaal door de overheid geholpen met het opstarten van hun nieuwe leven in Nederland.
De massale vlucht van Afghanen, ook naar andere Europese landen, kwam afgelopen zomer op gang na de machtsovername door de taliban. Dat gebeurde toen westerse landen hun troepen uit Afghanistan terugtrokken. De rechtbank beslist maandag 17 januari of de Nederlandse staat meer moet doen om zo snel mogelijk deze vier Afghaanse gezinnen te evacueren.
Beelden van een chaotische evacuatie uit Afghanistan vorig jaar:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Facebook zet definitief streep door zwaar omstreden plannen voor datacenter in Zeewolde
Het moederbedrijf van Facebook ziet af van de bouw van het omstreden datacenter in Zeewolde. Volgens het bedrijf is er geen ‘goede match’ met de omgeving. -
PREMIUM
Dood motoragent Arno dreunt na bij verkeerspolitie: vier collega's uit de running
Het fatale ongeval van motoragent Arno de Korte (47), een jaar geleden, heeft diepe wonden geslagen in het verkeersteam van de Rotterdamse politie. Vier collega’s van de omgekomen agent zitten sinds het ongeluk - volgens het OM opzettelijk veroorzaakt door een vrachtwagenchauffeur - thuis met PTSS-achtige klachten. -
Ombudsman wil dat overheid inzet op bemiddeling toeslagenouders, koning weer in gesprek
De regering moet werk maken van bemiddeling en andere alternatieven om slachtoffers van de toeslagenaffaire sneller te helpen. Volgens Nationale ombudsman Reinier van Zutphen verloopt de afhandeling van het dossier te langzaam en daalt daardoor het vertrouwen van getroffen ouders. Intussen heeft koning Willem-Alexander voor de derde keer een gesprek gehad met enkele gedupeerden.
-
Asielzoekers moeten wederom op stoelen slapen in aanmeldcentrum Ter Apel
Meerdere asielzoekers moeten vannacht op een stoel slapen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Mensen hoeven niet naar andere locaties te worden overgebracht voor onderdak, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). -
Zij zegt podcast
‘De overname door de taliban is de grootste ramp geweest voor vrouwenrechten het afgelopen jaar’
In de podcast Zij zegt zet AD-columnist Debby Gerritsen haar tanden in het nieuws van de afgelopen week. Wat viel op? Hierover praat ze met een vast panel van vrouwelijke experts. Luister iedere vrijdag naar een nieuwe aflevering van Zij zegt. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.