Airbnb gaat gemeenten helpen met handhaven toeristische verhuur
Airbnb gaat vrijwillig advertenties van verhuurders verwijderen als daar geen registratienummer in staat. Dat heeft medeoprichter van Airbnb Nathan Blecharczyk bekendgemaakt. Gemeenten kunnen zo beter handhaven op illegale verhuur en overlast. Airbnb kondigt ook aan dat er een overlastmeldlijn komt, dat in alle gemeenten toeristenbelasting gaat worden betaald en dat het data gaat delen met gemeenten.
Delen per e-mail
Airbnb-hosts die hun woning aan toeristen verhuren, zijn onder de aankomende Wet toeristische verhuur verplicht om een registratienummer te vermelden in hun advertentie. Doordat dit nummer herleidbaar is tot een adres, kunnen gemeenten handhaven op eventuele illegale verhuur of overlast. Onder de nieuwe wet is Airbnb echter niet verplicht om advertenties zonder zo’n registratienummer te weigeren.
Door dat wel te gaan doen, wil Airbnb de aankomende wetgeving steunen en een geste doen naar gemeenten die worstelen met problemen door toeristische verhuur. ,,De huidige problemen zijn niet goed voor steden, hosts en ons bedrijf”, aldus Blecharczyk. ,,Ik wil naar een win-win-situatie toe.” Hoe de juistheid van de ingevoerde registratienummers geverifieerd moet worden en door wie, wordt dit jaar verder uitgewerkt.
Blecharczyk wil de overlast aanpakken door met ingang van maandag een 24 uur per dag bereikbare overlastmeldlijn voor buurtgenoten van verhuurders in te stellen. Een “rapid-response-team” zorgt dat klachten en zorgen naar de verhuurders worden teruggekoppeld. Huurders die vaker in de fout gaat, worden afhankelijk van de overlast na twee of drie meldingen geweerd van het platform.
Geluidssensoren
Ook gaat het bedrijf vanaf volgende maand experimenteren met geluidssensoren die zowel de huurders als verhuurders een seintje geven als er lange tijd veel geluid wordt geproduceerd. ,,Op die manier willen wij mensen bewust maken van hun impact op de omgeving vóórdat er klachten komen”, zegt Blecharczyk.
Gemeenten krijgen voortaan ook data van Airbnb over het aantal verhuurde woningen, de locaties van die woningen en het aantal boekingen. ,,Wij hopen dat gemeenten daardoor proportioneel en gebaseerd op feiten gaan handhaven”, aldus Blecharczyk. ,,Toen wij in Amsterdam een maximum van zestig verhuurdagen per jaar invoerden was dat uniek. Dat de gemeente daar dertig van maakte, vinden wij bijvoorbeeld niet proportioneel.” Airbnb wil ook toeristenbelasting gaan afdragen in meer gemeenten en is al in gesprek met Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Haarlem. Het betalen van belasting moet daar op dezelfde manier gaan als nu in Amsterdam. Airbnb houdt zelf het belastinggeld in en maakt jaarlijks een bedrag over.
Boete
De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (wonen) vindt het goed dat Airbnb iets gaat doen aan overlastgevende gasten, maar is ook van mening dat het bedrijf nog te weinig actie onderneemt. Hij wil dat ook Airbnb een boete kan krijgen bij overtredingen.
,,Het blijft erg teleurstellend dat Airbnb illegale verhuur van meer dan dertig nachten of aan meer dan vier personen niet wil voorkomen”, laat Ivens weten. ,,Dat ze advertenties zonder registratienummer vrijwillig willen weren, maakt overheden afhankelijk van deze platforms. En ze laten nu juist zien dat ze met het handhaven van de regels niet zo betrouwbaar zijn. Daarom is het de hoogste tijd dat platforms en Airbnb zelf ook beboet kunnen worden bij het overtreden van regels.”
Wel vindt Ivens het goed nieuws dat Airbnb de overlast van huurders wil aanpakken. ,,Airbnb erkent eindelijk dat ze overlast veroorzaken. In vijf jaar tijd zijn ze in Amsterdam vier keer zo groot geworden en in de binnenstad ondervindt 80 procent van de mensen overlast van toeristische verhuur van woningen”, aldus de wethouder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Corona-uitbraak op school in Boxmeer: ruim 200 examenleerlingen naar huis, toetsweek later
Alle 213 eindexamenkandidaten van Metameer in Boxmeer zijn naar huis gestuurd. Acht leerlingen blijken na een test besmet te zijn met het coronavirus. Waar ze besmet zijn geraakt, is niet bekend, aldus de middelbare school. De vmbo-eindexamenleerlingen volgen deze week thuis digitaal onderwijs. De toetsweek voor deze scholieren is verplaatst naar volgende week. -
Een goed gesprek: hoe dan?
U zult het thuis ook wel eens merken: een goed gesprek voeren valt niet altijd mee. Een paar tips om een gesprek met een goed gevoel af te kunnen ronden: -
PREMIUM
column We krijgen hier vanzelf Amerikaanse toestanden, als onze verkiezingen ook gepolitiseerd worden
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Video Hoe boze demonstranten door Google en CIA bij deze onschuldige familie in Dronten terechtkomen
Demonstranten die zondag op het Museumplein in Amsterdam met lijf en leden tegen de coronaregels protesteerden, hebben het nu gemunt op de familie Huijbregts in Dronten. Onterecht, want met een opruiend vliegtuigje hebben vader Jacques, zijn vrouw en de vier kinderen niets te maken. Een vals IP-adres wijst hun huis echter niet voor het eerst aan. Is het Google, of toch de CIA? ,,Wij zijn altijd hét middelpunt.” -
PREMIUM
Zeven vragen over de avondklok: waarom krijgen talkshowgasten wel een vrijbriefje?
Tenzij de Tweede Kamer het donderdag blokkeert, wordt in ons land vanaf zaterdag of zondag een avondklok van kracht vanaf 20.30 uur ’s avonds. Hondeneigenaren en talkshowgasten worden ontzien, voor veel anderen ‘wordt het niet leuk’.
-
oproep Gooide jij je leven om na het lezen van een boek? Dan zijn we op zoek naar jou
Een boek lezen kan ontspannend zijn, maar het kan je ook inspireren om je leven te veranderen. -
PREMIUM
Ernstig zieke Marleen moet langer wachten op cruciale operatie in Spanje: ‘De tijd dringt’
Een operatie ergens in februari. Daar hoopte de ernstig zieke Marleen Altevogt kort voor kerst nog op. De Zutphense moet echter zeer waarschijnlijk langer wachten op de cruciale ingreep in Barcelona. In Spanje is de reguliere zorg sterk afgeschaald vanwege de coronacrisis. Dat terwijl de tijd dringt, want de aandoening in haar nek bedreigt momenteel haar leven. -
Jeugdhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen door coronaregels
Verschillende jeugdhulpaanbieders zien een verergering van de problematiek die er speelt onder kinderen. Dat constateert de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zowel de jeugd-GGZ, de jeugdhulp en opvoedhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen. Ook neemt de druk op het personeel in de jeugdhulp toe, bijvoorbeeld door het wegvallen van het onderwijs.