Volledig scherm
De Chinese geheime dienst zou betrokken zijn bij het stelen van gevoelige informatie van Nederlandse bedrijven en overige instanties. © ANP

AIVD: Chinese geheime dienst hackt gevoelige info in Nederland

UpdateDe Chinese geheime dienst is betrokken bij het hacken van overheidsinstanties en bedrijven in Nederland. APT10, een hackersgroep gelinkt aan het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid, wordt verantwoordelijk gehouden voor vele hackpogingen in een aantal westerse landen, waaronder Nederland. 

De AIVD noemt het waarschijnlijk dat China achter de hacks zit, zo laat een woordvoerster van de inlichtingendienst weten. Volgens haar richten de hacks van APT10 zich op Nederlandse bedrijven. Hoeveel bedrijven er in ons land slachtoffer zijn van de hacks, wil de AIVD niet zeggen.

,,Wat we zien is dat de Chinezen zich vooral bezighouden met economische spionage. Het land heeft een breder plan om zich vooral op financieel en economisch vlak te verbeteren. We houden het scherp in de gaten en waarschuwen bedrijven als er sprake is van spionage door de Chinezen.’’ 

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk sloegen vorig jaar al groot alarm over de cyberspionage van China. In Nederland zouden de Chinezen vooral toeslaan bij IT-dienstverleners en organisaties die actief zijn in de ruimte- en luchtvaart. 

Intellectueel eigendom

Cybersecuritybedrijf Fox-IT laat weten dat er in Nederland zeker slachtoffers zijn van hackersgroep APT10. Volgens het bedrijf zijn de Chinezen uit op patenten en intellectueel eigendom. Technologie en informatie waarmee ze een economische voorsprong kunnen krijgen in de toekomst. De Chinezen gaan vaak te werk zoals alle andere professionele overheidshackers, zegt Frank Groenewegen van Fox-IT. 

,,Ze zetten in wat nodig is om toegang te krijgen tot het netwerk van een target. Wat ze wel specifiek anders doen, is dat ze zich specifiek richten op grote IT-dienstverleners. En eigenlijk via de netwerken van de IT-dienstverleners bij de echte targets terecht kunnen komen. Want via een IT-dienstverlener kun je bij alle bestanden en gegevens van hun klanten waar ze beheerwerkzaamheden voor doen.” 

Volgens Groenewegen werken er bij APT10 zeer waarschijnlijk vele ‘staatshackers’. ,,Niemand weet precies hoeveel, maar het is geen kleine groep. Ze zijn wereldwijd actief. Veel bedrijven weten niet eens dat ze zijn gehackt. Wij zien dat de activiteit van de Chinezen elk jaar toeneemt, maar we zijn er met z'n allen ook alerter op geworden. Bedrijven beschermen zich beter en dat is maar goed ook, want de financiële gevolgen voor een onderneming kunnen groot zijn.’’ Groenewegen doelt op bedrijven die grote orders mislopen doordat de Chinese concurrentie met de aanbestedingsprocedures net onder de prijs van een Nederlandse concurrent gaat zitten. ,,Ra ra, hoe weten ze de prijs van andere bedrijven? Deze gevoelige informatie kan via een hack zijn bemachtigd, dat gebeurt.’’  Groenewegen benadrukt dat de hackers nog veel meer doen om op een relatief goedkope manier aan informatie te komen die economische voorsprong oplevert. ,,Ze stelen patenten en bouwtekeningen, het gaat erg ver.’’ 

Op de vlakte

De Nederlandse regering houdt zich tot nu toe op de vlakte als het gaat om de rol van de Chinese overheid bij het hacken van Nederlandse instanties. Wel heeft het kabinet beloofd dit voorjaar met een ‘China-strategie’ te komen als antwoord op de toename van Chinese invloed op ons land. Daarnaast werd vandaag bekend dat Nederland overweegt net als andere westerse landen restricties op te leggen aan Huawei. Het kabinet kijkt komend jaar naar de rol die de Chinese telecomgigant mag spelen bij de aanleg van 5G mobiel internet. Huawei ligt onder vuur omdat de Chinese overheid via de netwerken van de telecomreus spionage zou kunnen plegen. 

Als het gaat om Russische cyberspionage was minister Ank Bijleveld van Defensie vorig jaar een stuk duidelijker. Volgens haar is ons land in cyberoorlog met Rusland. Aanleiding voor die ferme uitspraak was de hack-poging van de Russische geheime dienst op kernwapenorganisatie OPCW in Den Haag. De AIVD meldt dat er een duidelijk verschil is tussen de Russische en Chinese activiteiten. ,,Bij de Russen spelen economische motieven veel minder een rol dan bij de Chinezen. De Russen richten zich meer op veiligheidsinformatie.’’