De staking van basis- en middelbare scholen gaat op 6 november definitief door
Volledig scherm
De staking van basis- en middelbare scholen gaat op 6 november definitief door © ANP

Al honderden scholen doen mee met de staking

Ruim 800 basis- en middelbare scholen hebben zich tot dusverre aangemeld om op woensdag 6 november te staken. De Randstad is op dit moment het sterkst vertegenwoordigd.

De staking van basis- en middelbare scholen gaat definitief door. Het ultimatum van de onderwijsbonden verliep vandaag, maar het kabinet is niet op de eisen ingegaan. Uit gegevens van de Algemene Onderwijsbond (AOb) blijkt dat ruim 800 scholen van 36 schoolbesturen meedoen met de staking. Het gros krijgt ook doorbetaald. 

Vorige week gingen de bonden en sectorraden met premier Rutte en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) om tafel om te praten over de problemen in het onderwijs. Het lerarentekort slaat hard toe en er zijn ook steeds meer vacatures voor schoolleiders. Het onderwijs eist 423,5 miljoen euro voor een noodpakket.

Het kabinet kreeg tot vandaag de tijd om aan die eis te voldoen, maar dat is niet gebeurd. Daarom leggen leraren en schoolleiders definitief op 6 november het werk neer. Overigens bleek al direct na afloop van het gesprek met Rutte en Slob dat er niet op tijd meer geld zou komen. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen zei gelijk dat de staking zou doorgaan. 

Klagen

Leraren mogen zelf bepalen of ze het werk neerleggen. Het kan gebeuren dat een deel van de leerkrachten op een school wél werkt, terwijl een ander deel afwezig is. Ook kan het zijn dat sommige scholen binnen een stakend schoolbestuur tóch de deuren open houden. 

Op sociale media zijn wisselende geluiden te horen. Veel leerkrachten klagen dat de staking op de woensdag is. Ze vinden dat een ochtendje geen school (op basisscholen zijn de meeste leerlingen op woensdagmiddag al vrij) geen zoden aan de dijk zet. Er gaan stemmen op voor een massale ziekmelding van leerkrachten of een staking van een hele week. 

Ook schoolbesturen gaan wisselend om met de staking. Waar sommige de salarissen van leraren doorbetalen, zijn andere dat níet van plan. Ook zijn diverse scholen voornemens om de stakende leraren te vervangen of groepen over andere klassen te verdelen. 

Uitzendbureaus

Uitzendbureaus die actief zijn op scholen hebben een brief over de staking gekregen. Daarin staat dat ze geen personeel mogen aanbieden. Formeel mogen scholen hun stakers niet vervangen met externe leraren. Alleen collega's mogen de klassen overnemen. 

Overigens gaan de leraren en schoolleiders deze ronde niet naar het Haagse Malieveld. Dat was al volgeboekt. Door het hele land komen regionale bijeenkomsten in steden. Bovendien roepen de onderwijsbonden leraren en schoolleiders op actief te zijn op de sociale media. Op 6 november behandelt de Tweede Kamer de onderwijsbegroting. Kamerleden moeten continu op hun telefoons en devices noodberichten binnen krijgen.