Volledig scherm
Een grootschalige wietkwekerij. © anp

Albanees-Marokkaans wietnetwerk opgerold: 90 spookpanden, 15 verdachten

Tijdens een grote actie tegen hennepcriminaliteit in Sittard-Geleen zijn vandaag negentig zogenoemde spookpanden ontdekt en tien hennepkwekerijen ontmanteld. In de panden woonden steeds wisselende groepen Albanezen die beschikten over valse identiteitsbewijzen, met name valse Italiaanse of Griekse paspoorten. Het drugsnetwerk was ook actief in België en Duitsland.

Dat heeft burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen vanmiddag bekendgemaakt. Volgens hem waren de vervalsingen zo goed dat die door gewone ambtenaren op het stadhuis niet ontdekt kunnen worden. Cox wil hierover op korte termijn overleg met Den Haag. Hij wil ook praten met hypotheekverstrekkers, die veel geld moeten hebben verdiend aan de verkoop en verhuur van panden aan de criminelen. De negentig panden werden gebruikt voor wietteelt voor de regionale markt.

Verdachten

De integrale actie gericht tegen georganiseerde hennepteelt startte vanmorgen in de Westelijke Mijnstreek. Ruim honderd politieagenten vielen binnen in dertien bedrijfspanden in Geleen, Luik (België) en Würselen en Alsdorf (Duitsland). In tien van deze panden werd inderdaad hennep aangetroffen. 

Bij de controles werden vier hoofdverdachten aangehouden. Het gaat om twee 40-jarige mannen en een vrouw van 36 jaar die in België wonen en allen van Marokkaanse afkomst zijn. Ook werd een 34-jarige man van Albanese afkomst uit Geleen aangehouden. Daarnaast hield de politie nog eens elf Albanezen aan en legde ze beslag op ruim 100.000 euro, informatiedragers, negen panden, valse identiteitsbewijzen, een auto, een vuurwapen en 7500 wietplanten.

Aanleiding

Afgelopen maanden werden bij integrale controles en na meldingen van burgers al diverse hennepplantages opgerold in de Westelijke Mijnstreek. Aanleiding voor de grootschalige actie van vandaag was het ruimen van een hennepplantage in een pand in Geleen in 2016. Bij de doorzoeking stuitte de politie op financiële documenten die verder onderzocht werden. 

Het spoor leidde naar een bedrijf aan de Groenstraat in Geleen met filialen in België en Duitsland. De onderneming houdt zich officieel bezig met handel in en verhuur van motorvoertuigen, personenvervoer, reisbemiddeling en financiële dienstverlening (betaalservice diensten en money transfers). ,,Al snel rezen er vermoedens dat het bedrijf zich vooral bezig hield met illegale betaalservicediensten en personen met een criminele achtergrond en/of van Albanese afkomst ondersteunde”, aldus een politiewoordvoerder.

De vermoedens werden bevestigd. Het bedrijf maakte volgens de politie niet alleen de criminele activiteiten mogelijk maar betaalde ook de huren en de rekeningen voor gas, water en licht in de spookpanden én zorgde ervoor dat de criminele activiteiten in de panden jarenlang onder de radar bleven.