Sinterklaas wordt dit jaar bij de landelijke intocht vergezeld door alleen maar roetveegpieten. Dat meldt de NTR, die verantwoordelijk is voor de tv-registratie.
Volledig scherm
Sinterklaas wordt dit jaar bij de landelijke intocht vergezeld door alleen maar roetveegpieten. Dat meldt de NTR, die verantwoordelijk is voor de tv-registratie. © ANP

Alleen roetveegpieten bij landelijke intocht Sinterklaas in Apeldoorn

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn dit jaar zal geen enkele piet volledig zwart geschminkt zijn. Er worden alleen roetveegpieten ingezet. Dat hebben omroeporganisatie NTR en de gemeente Apeldoorn afgesproken.

De NTR heeft in 2014 de roetveegpiet geïntroduceerd en het aantal volledig zwart geschminkte pieten geleidelijk aan afgebouwd. 

De landelijke intocht van Sinterklaas is op zaterdag 16 november. Ook in Het Sinterklaasjournaal, in de week voorafgaand aan de intocht, zullen uitsluitend roetveegpieten te zien zijn.

De NTR heeft na het losbarsten van de discussie rond de zwarte pieten de afgelopen jaren gekozen voor het geleidelijk aan loslaten van de klassieke Zwarte Piet. Nadat onder meer gekleurde pieten voorbij kwamen is vorig jaar de roetveegpiet als norm gesteld.

Premier Mark Rutte besprak vorig jaar de traditie van een volledig zwart geschminkte Zwarte Piet. ‘Het is normaal dat tradities veranderen’, zei hij toen. Bekijk hieronder de video.