Advocaat Richard Korver voorafgaand aan een herdenking voor de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum in cultureel debatcentrum Rode Hoed.
Volledig scherm
PREMIUM
Advocaat Richard Korver voorafgaand aan een herdenking voor de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum in cultureel debatcentrum Rode Hoed. © ANP ROBIN UTRECHT

‘Als advocaten deze zaak nu niet meer durven te doen, zijn we verloren’

INTERVIEW DEKEN ADVOCATENDe kille moord op advocaat Derk Wiersum is van een on-Nederlands niveau, raakt het rechtssysteem ‘en daarmee onze hele samenleving’, zegt Johan Rijlaarsdam, algemeen deken van de Nederlandse orde van Advocaten (NOvA). ,,Als advocaten nu zeggen: ik doe de zaak niet, dan hebben de daders hun doel bereikt.”

De liquidatie van Wiersum gaat als een schokgolf door de Nederlandse advocatuur, de politiek en de samenleving. Politie en justitie jagen op de dader, ondertussen wordt de beveiliging van strafpleiters waar nodig opgeschroefd. Voorzitter Johan Rijlaarsdam van de landelijke beroepsorganisatie voor advocaten ziet de moord als symptoom van de steeds harder en ruwer wordende misdaad. De orde wil dat gerechtsgebouwen en advocatenkantoren de vlaggen halfstok hangen na deze gruweldaad. ,,Tot vandaag hield je dit niet voor mogelijk in Nederland, dit is next-level.”