Arie Slob jaagt jongeren weg bij publieke zender
OpinieDe Tweede Kamer bespreekt vandaag de plannen van minister van Media Arie Slob (CU) over de publieke omroep. Lisa Westerveld stelt dat door het kabinetsbeleid steeds minder jongeren naar de NPO kijken.
In onze complexe samenleving is een publieke omroep relevanter dan ooit. Waar op internet algoritmes steeds meer iemands kijkgedrag bepalen, doorbreekt de publieke omroep onze neiging om onszelf op te sluiten in de eigen bubbel.
Via de drie publieke zenders krijgt de televisiekijker niet méér van hetzelfde, maar een divers aanbod. In een tijd waarin fake news zich in een rap tempo verspreidt, bewaakt de publieke omroep de onafhankelijke en controlerende functie van journalisten en documentairemakers. In plaats van dat te koesteren, neigt dit kabinet ernaar de publieke omroep te verwaarlozen. Voor een stevige publieke omroep met toekomst zijn visionaire plannen nodig. Plannen die de context van vandaag meenemen en tegelijk inspelen op trends en ontwikkelingen zoals de opkomst van Netflix en straks Disney en Apple.
Het is fijn mooie buitenlandse films en series te kunnen bekijken. Maar als tegenwicht hebben we ook programma's nodig die aanhaken bij de Nederlandse leefwereld, die ons een spiegel voorhouden, maatschappelijke onderwerpen aan de kaak stellen of kunnen zorgen voor verbinding. Het is onbegrijpelijk dat het kabinet geen antwoord heeft op deze enorme veranderingen en nog geen plannen maakt om buitenlandse aanbieders financieel te laten bijdragen aan onze media-industrie.
De omvorming van jongerenzender NPO3 naar een regionale zender is een verdere aftakeling van het publieke stelsel. De zender bereikt dagelijks nog steeds honderdduizenden jongeren, de televisiekijkers van de toekomst. Ja, wij juichen extra aandacht voor regionale journalistiek en samenwerking tussen de landelijke en regionale omroep toe. Maar zonder alternatief dreigt een sterk aanbod voor kinderen en jongeren, én een kweekvijver voor televisietalent, simpelweg te verdwijnen. Daardoor jaagt de minister jongeren nog meer in de armen van de YouTubes en streamingaanbieders.
Het kabinet moet werk maken van een toekomstbestendige publieke omroep
Alle experts die ik sprak zeiden hetzelfde: Jongeren zullen door deze kabinetsplannen de publieke omroep nog minder weten te vinden. Het bereiken van nieuwe generaties moet onderdeel zijn van de media-opdracht van de publieke omroep. We roepen de minister op dit alsnog te integreren in de plannen.
Het is goed voor jongeren dat de minister reclames overdag wil afschaffen. Maar in de plannen moet de publieke omroep een groot deel van de rekening zelf betalen, zo'n 20 miljoen euro. Een omroep die de afgelopen jaren al te maken had met kortingen van bijna 200 miljoen euro, zou hiervoor volledige compensatie moeten krijgen. Onze publieke omroep is al een van de goedkoopste in Europa. Door verkapte bezuinigingen en door jongeren steeds minder te betrekken, neemt het draagvlak af.
Het kabinet moet werk maken van een toekomstbestendige publieke omroep. Dat is geen cliché maar bittere noodzaak.
Lisa Westerveld is Tweede Kamerlid voor GroenLinks.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
Wat moet Ongehoord Nederland nog meer doen om aan te tonen dat ze kwaadaardig zijn?
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
onderhandeling mislukt
Operaties op de tocht door gedonder tussen ziekenhuizen en bonden: 'We zijn geen vrienden nu’
In de Nederlandse ziekenhuizen staan diverse operaties op de tocht als gevolg van de stukgelopen onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgever. Zorgmedewerkers staan in de startblokken om over circa twee weken ‘zware acties’ te voeren. Daaronder valt het uitstellen van niet-acute zorg, zegt vakbond NU’91. ,,Het zal als de werkgever niet toegeeft een lange strijd worden. We zitten echt in een impasse.” -
PREMIUM
Niemand mocht met boot varen, dus haalt scoutingclub er stukje af (kosten: 50.000 euro)
Ze hebben een prachtige boot, maar bijna niemand mocht er mee varen. Om achter het roer van de 41 meter lange Nieuw Hoorn te staan heb je behoorlijk wat papieren nodig. Dus bedacht een Utrechtse scoutinggroep een slimme oplossing: hak een stukje uit het schip en las de twee delen vervolgens weer aan elkaar. Het resultaat is een boot van precies 39,9 meter die nu ook door vrijwilligers kan worden bestuurd.
-
Wéér versleutelde communicatie criminelen onderschept, tientallen arrestaties verricht
De opsporingsdiensten hebben opnieuw een aanbieder van versleutelde communicatie neergehaald. Het zou ook nu weer gaan om een dienst die berichten encrypt kan versturen en die populair was onder criminelen. Volgens verscheidende bronnen zijn tientallen arrestaties verricht. -
-
-
Treinverkeer in groot gebied rond Amsterdam twee uur vast door korte storing
Het treinverkeer rondom Amsterdam is vrijdag vanaf 10.30 uur twee uur lang ontregeld geweest door een grote sein- en wisselstoring. Na ongeveer een halfuur kon ProRail melden dat het probleem was opgelost, maar de NS had nog tot 12.30 uur nodig voor alle treinen weer op schema reden. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.