Arjan Erkel maakt podcast Gegijzeld: ‘Ook tegenslagen kunnen inspireren’
Arjan Erkel (50) werd 607 dagen gegijzeld in Dagestan en weet als geen ander hoe met tegenslagen om te gaan. Exclusief voor deze site maakt hij nu de podcast Gegijzeld, waarin hij in gesprek gaat met BN’ers en minder bekende Nederlanders over moeilijke situaties in je leven en hoe je daar weer uit komt. ,,Juist nu we soms het gevoel hebben dat we gegijzeld zijn door het coronavirus.”
Delen per e-mail
‘Oehoeoehoerendhard’ zong hij in een krap ondergronds hok. Arjan Erkel - gegijzeld van 12 augustus 2002 tot 11 april 2004 - kreeg zelfs zijn ontvoerders aan het neuriën met de hit van boerenrockgroep Normaal. Het sleepte hem door de angstige tijd heen, waarin hij vreesde voor zijn leven.
Het is niet voor niets dus dat de oud-medewerker van Artsen zonder Grenzen nu voor zijn podcast Bennie Jolink spreekt, de frontman van de band. Want de mensen die hij heeft uitgenodigd, hebben hem geïnspireerd. Naast Jolink bijvoorbeeld ook Esther Vergeer, Herman den Blijker, Hans Kraay jr.
En minder bekende mensen, zoals Ferry Zandvliet die de terroristische aanslag in de Parijse concertzaal Bataclan overleefde. ,,Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze kenden tegenslagen, maar zijn daar ook flexibel mee omgegaan”, legt Erkel uit. ,,Het Darwinistische principe van survival of the fittest’gaat niet over wie de sterkste is, maar over wie zich het best kan aanpassen aan veranderende situaties.”
Bekijk hier een interview met Erkel. Tekst loopt door onder de video:
Zo’n situatie die je noemt is de huidige, die van de pandemie die de wereld in zijn greep houdt. Met lockdowns, afstand houden en ander gemis. Maar toch, is het niet wat cru om jouw gijzeling te vergelijken met het coronaleed?
,,Je kan gegijzeld zijn door gedachten of situaties. Net als de tijd waarin ik gegijzeld was, vraagt de coronapandemie en alle restricties veerkracht van mensen. Hoe herpak je jezelf? Natuurlijk moet je nooit leed met elkaar vergelijken - het is slechts een speelse verwijzing. Je moet ook niet alles plat relativeren. Als iemand traag is bij de kassa in de supermarkt, kan ik me daar inmiddels ook weer over opwinden. Boos zijn mag, het is een nuttige emotie en hoort bij het leven.”
Waarom wilde je deze podcast maken?
,,Zie het zo: de pieken en dalen die mensen meemaken, kunnen inspireren. Ik liep er al een hele tijd mee rond. Ik heb nooit eerder een podcast gemaakt, maar Jan en alleman doet het. Het is geen rocket science. Ik vind het mooi hoe mensen vol begeistering kunnen spreken over hun levenslessen. Nu, vanwege de coronapandemie, was het tijd om te versnellen. Het in acties om te zetten. Ook een crisis kan je iets meegeven voor de toekomst, al lukt dat niet iedereen. Dat is ook niet erg. Een student bij een lezing vatte het eens simpel, maar doeltreffend samen: laat je toekomst niet verpesten door het verleden.”
Zijn er lessen van de mensen die jij hebt gesproken die je waardevol vindt?
,,Je moet inventief zijn, ergens een andere wending aan geven. Oud-judoka Dennis van der Geest vertelt over wat hij allemaal heeft verzonnen om zijn sportschool coronaproof te krijgen. Hoe Normaal maar ook andere muzikanten in hun eentje zonder publiek optreden. Back to the basics, unplugged, maar ze staan er wel.”
Hoe ga je zelf om met de coronasituatie?
,,Het is een goede tijd om even na te denken. Soms moet je even vertragen om tot nieuwe inzichten te komen. Ik vind het fijn om in mijn thuissituatie te zijn, al mis ik natuurlijk ook dingen als samenkomen met vrienden en lekker uit eten.”
Van de podcast Gegijzeld met Arjan Erkel komt vanaf vandaag elke week een nieuwe aflevering online, exclusief op deze site op ad.nl/gegijzeld
Beluister hier ook onze podcast De Veertigers:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Column Als politiek niets meer dan een spelletje wordt, zouden we zomaar kunnen vergeten dat het om échte mensen gaat
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Vietnamese jongen kreeg geen slachtofferstatus in Nederland, stikte daarna in ramptruck
In Engeland zijn gisteren vier mannen veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen voor hun betrokkenheid bij de dramatische dood van 39 Vietnamese migranten in een koeltruck in 2019. Ondertussen wordt steeds duidelijker welke steken Nederland liet vallen bij het beschermen van twee van die minderjarige slachtoffers. -
Opnieuw sneeuw? Winterse verrassing is niet uitgesloten
Zulke sneeuwpret als afgelopen weekend, dát hoeven we niet te verwachten. Maar een ‘winterse verrassing’ is zeker niet uitgesloten, zegt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza. -
Crimineel Zwarte Cobra is terug in Nederland maar daarmee nog lang geen vrij man
De Nederlandse drugscrimineel Henk R., alias de Zwarte Cobra, die vanmorgen in het diepste geheim vanuit de Verenigde Staten landde op Schiphol is hier direct vastgezet voor een Nederlandse straf die hij nog moest uitzitten. Toch is R. volgens zijn advocaat blij weer hier te zijn. ,,Eindelijk kan hij zijn familie weer zien.” -
PREMIUM
Hoogleraar virologie: ‘Bewijs voor invoering avondklok is niet overtuigend’
Met de geplande invoering van een avondklok zet Nederland zich schrap voor de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Toch is niet elke expert ervan overtuigd dat er een grote donkere wolk op ons afkomt. Zoals Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. ,,Dat een variant de overhand krijgt, wil niet zeggen dat ze ook besmettelijker is.”
-
PREMIUM
Liz (7) verft T-shirts voor goed doel: ‘Ik wil mensen in het Sophia Kinderziekenhuis vrolijk maken’
Toen haar vader in het ziekenhuis lag, zag Liz hoe verdrietig het is als mensen ziek zijn. Om mensen op te vrolijken, maakt de 7-jarige uit Vrouwenpolder heel kleurige T-shirts en die verkoopt ze. Het geld gaat naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. ,,Ik draag ze zelf ook. Je wordt er heel vrolijk van.” -
PREMIUM
Langer wachten tussen twee coronaprikken, kan dat zomaar?
Door anders om te gaan met de vaccinvoorraden en met de periode tussen de twee prikken wil het kabinet sneller gaan inenten tegen het coronavirus. De mitsen en maren op een rij. -
Een goed gesprek: hoe dan?
U zult het thuis ook wel eens merken: een goed gesprek voeren valt niet altijd mee. Een paar tips om een gesprek met een goed gevoel af te kunnen ronden: