Volledig scherm
. © pzc

Arrestatie ‘Zeeuwse’ terreurverdachte gaat de hele wereld over

VIDEODe arrestatie van de 47-jarige Syriër in het Zeeuwse Kapelle is wereldnieuws. Naast alle landelijke dagbladen en tv-stations werd het bericht ook opgepikt door buitenlandse media. De man wordt verdacht van oorlogsmisdrijven en terroristische aanslagen in Syrië. 

Het nieuws is een kleine 24 uur later de hele wereld over gegaan, van Nigeria tot Groot-Brittannië.  ‘Dutch police arrest suspected al-Nusra Front commander’, kopt The Telegraph.  En: ‘Dutch police arrest Syrian refugee accused of ‘Al-Nusra Front war crimes’, meldt de Arabische site Alaraby.  Ook alle Belgische media maken melding van de arrestatie. ‘Commandant van jihadistische groepering al-Nusra opgepakt in Zeeuws dorp', is er in Het Nieuwsblad te lezen. ‘Commandant al-Nusra’ opgepakt in Zeeland’, kopt De Morgen.

Verder besteden alle Nederlandse media volop aandacht aan de ‘Zeeuwse’terreurverdachte.  Het Reformatorisch Dagblad sprak met de Gereformeerde Gemeente in Kapelle: ,,Gemeenteleden zijn bij het gezin over de vloer geweest. Gezinsleden kwamen in kerkdiensten. Het is allemaal redelijk ingrijpend.”

Meedogenloos

‘Abu Khuder’, zoals hij zichzelf noemt, is geen kleine jongen. Uit een interview met de Engelse krant The Guardian uit 2012 blijkt dat het ‘een van de meest meedogenloze mannen in de Deir el-Zour- provincie’ was.  Hij woonde sinds een aantal jaren in Kapelle en voetbalde bij de plaatselijke voetbalclub. 

De man zou als commandant van een bataljon van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd. Het bataljon waarover de verdachte het commando zou hebben gehad is bekend geworden als Ghuraba’a Mohassan (Vreemdelingen van Mohassan).

Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte legde de politie beslag op documenten en gegevensdragers, waaronder een computer en telefoon. De verdachte is dinsdag in verzekering gesteld en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag. Deze rechtbank is aangewezen om internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven, te behandelen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Bloedstollende minuten voor terrasbezoekers Amsterdam: ‘We dachten aan een aanslag’
  PREMIUM
  TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

  Bloedstol­len­de minuten voor terrasbe­zoe­kers Amsterdam: ‘We dachten aan een aanslag’

  Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”
 2. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

  Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.