Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

'Astmapatiënten mogen niet meer voor frisse lucht naar Zwitserse bergen’

Kinderen en volwassenen met ernstige astma krijgen hun behandeling in het Zwitserse hooggebergte bij Davos voortaan niet meer vergoed als het aan Zorginstituut Nederland ligt. Het Longfonds spreekt van een zwarte dag voor astmapatiënten die zijn aangewezen op de zuivere lucht in de Alpen.

Volledig scherm
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport. © ANP

Het Zorginstituut, een belangrijk advies- en kwaliteitsorgaan, adviseert minister Bruno Bruins van Volksgezondheid te stoppen met het vergoeden van de behandeling in Davos, omdat die niet bewezen effectief zou zijn. Als de bewindsman het advies overneemt, dan verdwijnen de opnames op 1000 kilometer van huis en een hoogte van 1600 meter uit het verzekeringspakket.

Volgens Longfondsdirecteur Michael Rutgers schiet het Zorginstituut in de eigen voet met het advies. ,,Lijders aan zware astma kunnen dan niet meer terecht op de plek waar ze de beste zorg krijgen. Het betekent dat ze meer medicijnen moeten gebruiken, in de ziektewet belanden en op intensive cares terecht komen. Het is daarmee allesbehalve een effectief besluit’’, zegt Rutgers.

Tuberculose

Quote

Ik kan straks nergens meer terecht voor een effectieve behande­ling. Het is een vreselijk vooruit­zicht

Charissa Schouten (26)

Het Nederlands astmacentrum neemt ieder jaar zo’n honderd kinderen en volwassenen op voor een therapie op hoogte. De opnames duren doorgaans enkele maanden. Door het ontbreken van huisstofmijt en andere astmaprikkels boven 1500 meter komen de patiënten er volgens de voorstanders op krachten en gebruiken ze minder medicatie. De verbetering houdt volgens in Davos werkzame artsen nog een tijd aan na terugkeer in eigen land. Het instituut in de hoogstgelegen stad van Zwitserland werd 120 jaar geleden opgericht, toen nog voor lijders aan tuberculose.

De patiëntenvereniging Nederland Davos voorziet net als het Longfonds een onnodige kostenstijging, reageert vicevoorzitter Ineke van Dijk. ,,Mensen met ernstige astma knappen enorm op na een intensieve longrevalidatie in het hooggebergte en ze blijven zich ook veel langer goed voelen. Dit in tegenstelling tot behandelingen op zeeniveau, waar de effecten vaak na een jaar minder worden.’’

Vreselijk vooruitzicht

De 26-jarige Charissa Schouten verblijft met enige regelmaat in Davos om op krachten te komen. Ze is ten einde raad: ,,Ik kan straks nergens meer terecht voor een effectieve behandeling. Ik zal veel vaker in het ziekenhuis komen te liggen. Het is een vreselijk vooruitzicht.”

Het Longfonds, de Vereniging Nederland Davos en de Long Alliantie Nederland trekken samen op in het Davosdossier, laat Rutgers weten. ,,We blijven ons ervoor inzetten dat de juiste zorg voor deze groep mensen wordt gegeven. Daar zullen we de minister ook op aanspreken.”

Longartsen zijn al langer bezorgd om de luchtkwaliteit in Nederland:

Volledig scherm
Nederlands Astmacentrum Davos © Nederlands Astmacentrum Davos