AstraZeneca is de Buckler onder de vaccinaties
Frank in quarantaineNet als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 401. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
Wij die AstraZeneca hebben gekregen zijn inmiddels toch een beetje de sukkels in vaccinatieland. Zelden is een merk zo snel afgebrand als dit. In de geschiedenis van de reclame steekt misschien alleen de neergang van het nepbiertje Buckler er nog bovenuit.
AstraZeneca is een B-vaccin geworden. Maar ik loop er wel mee rond. Ik ken dat gevoel nog van vroeger op de sportveldjes in de buurt. Je had jongens met leren ballen om mee te voetballen. En dan had je ons, die niet zo veel geld hadden, die een plastic bal kregen. Die gingen natuurlijk vaker lek. Of ze werden al snel zo’n ei dat je er niet echt zuiver mee kon schieten. Ging zo’n bal alle kanten op. Terwijl je zo’n perfecte traptechniek had.
AstraZeneca, de plastic bal onder de vaccins. En ik heb ‘m in me laten spuiten. Geen spijt hoor, want uiteindelijk ben ik toch aan het voetballen. En die kinderen zonder bal staan maar aan de rand van het veld toe te kijken.
Mag ik in plaats van 1,5 meter dan tot op 40 centimeter van mijn grote kinderen komen? Of mag ik een van de twee wel zoenen, de andere niet?
Woensdag heb ik de eerste prik twee weken in me. Laat ik aannemen dat-ie doet wat ik wil, dan weet ik eigenlijk nog steeds niet wat ik er nou precies op welk moment van kan verwachten. Moet ik me nu al een beetje veiliger voelen dan daarvoor, of meer veilig bijvoorbeeld dan een week geleden, toen-ie er een week in zat?
Wat dat betreft is zo’n vaccinatie toch ook een schot in het duister, hoor. Wat ik weet: na twee prikken ben ik echt gevaccineerd. Dat is eind juni. Tenminste, dan is de tweede prik. Die moet ik volgens de berichten ook twee weken geven om vol tot werking te komen. Maar omdat het AstraZeneca is, ben ik dan niet volledig, maar voor 60 tot 80 procent beschermd. Wat betekent dat? Hoe kun je daar naar leven? 20, 40 of 60 procent meer vrijheid nemen dan daarvoor. Welke 40 procent dan? Mag ik in plaats van 1,5 meter dan tot op 40 centimeter van mijn grote kinderen komen? Of mag ik een van de twee wel zoenen, de andere niet?
En dan natuurlijk de trombose, de bloedpropjes. Ik kan niet zeggen dat het me volledig koud laat, ook al komt de bijwerking voornamelijk bij vrouwen voor. En ik wil geen aansteller zijn, maar soms denk ik, ‘s ochtends voor de spiegel: had ik dat vlekje al?
Reageren: frankpoorthuis@dpgmedia.nl
Bekijk hier onze video’s met tips voor als je thuiszit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMLezersreacties
Alle lof voor de huisarts: ‘Ze heeft me van een zekere dood gered’
In zijn column van afgelopen donderdag vroeg Frank Poorthuis naar jullie huisartsen. Is het er een uit duizenden? Eentje die de hele familie op de been houdt, je van paniek weghoudt. Of is het juist een kreng? De reacties stroomden binnen. -
PREMIUMInterview
Van straatschoffie tot succesvol ondernemer: Appie vond ‘letterlijk gat in markt’
Als kind van een gastarbeider met zes broertjes en zusjes had Appie el Massaoudi (33) bepaald geen makkelijke jeugd in de Haagse Schilderswijk. Het had weinig gescheeld of hij was het verkeerde pad opgegaan. Maar het ‘Marokkaanse straatschoffie’ groeide uit tot een succesvolle ondernemer en is nu zelfs bevriend met Mark Rutte. ,,Ik dacht vroeger dat deze wijk Nederland was.’’ -
Frank in quarantaine
Waar we ook komen, ze vinden het niet gezellig als je hoestend en proestend naast hen staat
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 398. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUM
Samir zat maanden vast, nu wast hij de auto van Wendy van Dijk: 'Dacht dat ik stoer was’
Hij zat in de gevangenis met de grootste criminelen van het land, brak in bij meerdere huizen en kreeg na tweeënhalf jaar achter de tralies direct van zijn ‘vrienden’ de vraag of hij wéér 20.000 euro uit een woning wilde halen. Deze lokroep wist Samir Rahbi (30) te weerstaan en belandde door de steun van zijn familie op het rechte pad. ,,Het snelle geld lijkt verleidelijk, maar het brengt alleen maar ellende.” -
Nederlands marineschip verliest 4000 liter smeerolie in Oostzee
Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën heeft afgelopen maand ongeveer 4000 liter smeerolie verloren. Dat gebeurde in de Oostzee waar het fregat deel uitmaakte van het NAVO-vlootverband Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1), meldt het ministerie van Defensie.