Auto rijdt in op terras in Deventer: meerdere gewonden, één aanhouding

Een auto is vannacht ingereden op een terras met uitgaanspubliek in de binnenstad van Deventer. Vijf mensen zijn gewond geraakt. Aan de aanrijding ging een ruzie vooraf, zo meldt de politie. Er is één persoon aangehouden, maar de bestuurder van de auto is nog spoorloos.

Het incident gebeurde even voor 05.30 uur bij de terrassen van kebabzaak Ayf en restaurant De Keizer. De bestuurder van een auto reed in op een aantal mensen en ging er vervolgens - met auto - vandoor. Een woordvoerder van de politie laat weten dat er vijf mensen gewond zijn geraakt. In ieder geval twee van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hoe ernstig hun verwondingen zijn, kan de politie niet zeggen.

De politie laat weten dat er een conflict voorafging aan de aanrijding, zoals omstanders eerder al zeiden. Waar deze ruzie precies over is gegaan, is niet duidelijk. Er is één persoon aangehouden die bij de ruzie betrokken was. De bestuurder van de auto is gevlucht via de Korte Bisschopstraat en nog altijd spoorloos. Een signalement wordt mogelijk later verspreid.

Vol gas

Na een stapavond komt veel uitgaanspubliek langs de bewuste terrassen, waar de Brink en de Keizerstraat bij elkaar komen. De kebabzaak is doorgaans tot in de vroege ochtend open.

Een getuige vertelt dat de auto, een Audi, al in de buurt geparkeerd stond. Na een ruzie reed de bestuurder vervolgens vol gas in op een aantal mensen. De klap was zo groot, dat een buurtbewoner dacht dat het om een plofkraak ging.

Ravage

De ravage is enorm. De straat ligt bezaaid met glasscherven en meerdere terrasschermen zijn meters door de lucht geslingerd. Hulpdiensten uit de wijde regio zijn opgeroepen om hulp te verlenen.

Volledig scherm
Grote ravage op de Brink nadat een auto op een terras is ingereden. © News United / Rens Hulman
Volledig scherm
Hulpdiensten ontfermen zich over de gewonden. © Marc Roerdink
Volledig scherm
Veel schade na de aanrijding in Deventer van vanochtend. © Marc Roerdink
 1. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.