Avondklok levert schatkist 9 miljoen euro aan boetes op
VIDEODe politie heeft de afgelopen drie maanden ruim 95.000 boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok. Dat leverde de schatkist een slordige 9 miljoen euro op.
Het handhaven van de avondklok, maar ook diverse coronademonstraties, hadden een grote impact op de politie. In totaal hebben agenten ruim 212.000 overuren gemaakt, een stijging van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Vooral de demonstraties waren de oorzaak voor het overwerk. Het aantal van 1500 demonstraties is een verdubbeling vergeleken met de protesten in de eerste vier maanden van 2020. In dezelfde periode van 2019 telde de politie 1300 demonstraties.
Met name bij de Mobiele Eenheid (ME) en Aanhoudingseenheid draaiden veel medewerkers langere diensten en vaak meerdere weekenden achter elkaar. ,,Er is een groot beroep gedaan op politiemedewerkers die te weinig zijn toegekomen aan rust, vrije tijd en aandacht voor thuis”, zegt politiechef Willem Woelders.
Agenten merken dat de toenemende maatschappelijke onvrede over de coronamaatregelen en de handhaving steeds vaker leidt tot discussies met burgers op straat.
Verlengd
De avondklok ging in op 23 januari. Toen moesten mensen nog voor 21.00 uur binnen zijn en mochten ze tot 4.30 niet naar buiten. Aanvankelijk zou de maatregel tot 10 februari duren, maar hij werd meerdere keren verlengd. Vanaf 31 maart schoof de avondklok een uurtje op en mochten mensen zich van 22.00 tot 04.30 uur niet op straat vertonen. Het was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat mensen 's nachts thuis moesten blijven. Volgens de politie heeft het overgrote deel van de bevolking zich netjes aan de maatregel gehouden.
De avondklok, samen met de regel om maximaal één bezoeker thuis te ontvangen, moest de verspreiding van het virus flink indammen. Het RIVM schatte dat dit het reproductiegetal van het virus met 10 procent naar beneden zou brengen.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Nutteloos
Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), had de avondklok geen enkel effect op de ziekenhuisopnames, al wil hij ook niet zeggen dat hij voor niets is geweest. ,,Het is een ongecontroleerd experiment en je moest iets doen”, zei hij gisteravond in het tv-programma Beau.
Op die uitspraak kwam veel kritiek. Viroloog en Outbreak Management Team-lid Marion Koopmans liet weten dat de avondklok plaatsvond in een tijd dat de Britse variant opkwam. Het verloop van de epidemie was na invoering van de avondklok wel degelijk anders dan in de RIVM-modellen zonder avondklok.
Het RIVM heeft laten weten te werken aan een precieze berekening over wat de gecombineerde regels voor effect hebben gehad.
Bekijk hieronder onze video’s over de avondklok:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvan wieg tot graf
Die ene keer dat Piet (86) en Mark Rutte ruzie hadden, maakte de premier het goed: ‘Ik zat fout’
In de rubriek Van Wieg tot Graf vertellen wij het verhaal achter een overlijdensbericht. Vandaag het levensverhaal van Piet van der Toorn (86). Hij was tot op hoge leeftijd de persoonlijke chauffeur van Mark Rutte. -
coronavirus
Teruglezen: Corona slaat toe na feest Amerikaans stadje: 10 procent inwoners besmet
In een stadje in de VS is tien procent van de inwoners besmet geraakt na een groot indoor evenement. Het kleine ziekenhuis kan de toestroom van de patiënten nauwelijks aan. De lockdown in de Indiase hoofdstad New Delhi wordt met een week verlengd. Dit in verband met de enorme stijging van het aantal coronabesmettingen de voorbije dagen. Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog lees hier. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
VIDEO
Europarlement geeft groen licht voor coronapaspoort, nieuwe stap naar ‘gewone’ zomervakanties
Europa heeft zojuist een nieuwe stap gezet op weg naar ‘gewone’ zomervakanties. Met een overweldigende meerderheid zette het Europees Parlement het licht op groen voor de coronapas. -
Nederlanders kennen brandrisico's in huis al te goed, maar nemen ze tóch
Nederlanders zijn op de hoogte van brandrisico's in hun eigen woning, maar nemen die toch bewust. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon. Vooral telefoonopladers en onbeheerde pannen leiden tot woningbranden. Jongeren, huizenbezitters en mensen in dichtbevolkte gebieden tonen zich het meest bezorgd.
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Inspectie: Gebrek aan langetermijnvisie belemmert werk politie
De politie kan haar werk niet goed doen omdat het ontbreekt aan een visie voor de lange termijn, stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Door het gebrek daaraan ontstaan problemen met opsporing, komen wijkagenten amper aan hun werk toe en functioneren speciale afdelingen onvoldoende.