Avondklok verlengd tot 15 maart, de eerste dag van de verkiezingen
De avondklok wordt in principe verlengd tot maandag 15 maart. Een week eerder neemt het kabinet een nieuw besluit over de maatregel, melden ingewijden. Mogelijk wordt het straatverbod dan weer verlengd, afhankelijk van de coronasituatie op dat moment.
Delen per e-mail
Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen dat volgens de bronnen vanavond bekendmaken. De avondklok is sinds zaterdag 23 januari van kracht. Mensen mogen dan tussen 21.00 en 04.30 uur niet zonder geldige reden op straat zijn.
Verkiezingen
Op 15 maart is ook de eerste dag van de landelijke verkiezingen, die dit jaar drie dagen duren. De eerste twee dagen zijn stembureaus open voor met name kiezers met een kwetsbare gezondheid. Andere kiezers die dan komen, worden niet geweigerd.
Het kabinet denkt ook na over de horeca en een mogelijk pad om straks langzaam te kunnen heropenen. Maar het is volgens ingewijden nu nog te vroeg om hier concrete stappen in te zetten, omdat alles erop gericht is om juist grotere groepen mensen te vermijden. Door de hogere besmettingscijfers met het coronavirus de afgelopen week is dat nog te riskant.
Boetes
De avondklok kreeg gisteren officieel een nieuwe wettelijke basis. Dat betekent dat de boetes die het afgelopen weekend zijn opgelegd voor overtreding van het straatverbod, nog onder de oude juridische grondslag vallen.
De kans bestaat dat de boetes (95 euro) van tafel gaan. Sinds het begin van de avondklok op 23 januari zijn er 33.000 bekeuringen uitgedeeld, meldde het Openbaar Ministerie (OM) afgelopen vrijdag.
Het gerechtshof in Den Haag zal komende vrijdag bepalen of de oude basis voor de avondklok voldoende is of niet. Als het hof net als de rechtbank vindt dat dit niet het geval is, dan heeft dat waarschijnlijk gevolgen voor de boetes die zijn opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) en Grapperhaus zullen daarover met elkaar in overleg gaan. Als het hof de oude verankering alsnog goedkeurt, verandert er niets, meldt het ministerie.
Bekijk hieronder onze video's over de lockdown.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Frank in quarantaine
Weet u nog waar u was vorig jaar rond deze tijd, wat u van plan was, wat u hoopte en vreesde?
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 344. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Kees (32) verloor in één week zijn ouders aan corona: ‘Droom regelmatig dat ze er gewoon nog zijn’
Kees Onvlee (32) uit Bathmen, verloor in een week tijd zijn beide ouders Fenneke (62) en Peter (68) aan corona. Hij blikt nu, één jaar na de eerste officiële besmetting in Nederland, terug op een bizarre periode. -
Dierenbeul martelt padden en hangt ze aan prikkeldraad
Een dierenbeul heeft zo’n twintig padden gemarteld door ze aan een prikkeldraad rond een weiland te hangen. De dierenpolitie deed de lugubere vondst bij het prikkeldraad in het buitengebied bij Landgraaf (Limburg). -
Pakketbezorger reed twee keer over man (42) heen die hem aansprak op rijgedrag
De 19-jarige pakketbezorger Tarik O. uit Woerden is twee keer over de man heengereden die hem vorig jaar in Wijchen aansprak op zijn rijgedrag. O. reed het 42-jarige slachtoffer aan, hij werd een stuk meegesleurd op de motorkap. Toen hij onder de auto terechtkwam, zou de pakketbezorger de bus in z’n achteruit hebben gezet en nogmaals over de man heen zijn gereden. Het slachtoffer overleed op straat, voor de ogen van zijn vrouw. -
Inwoners van Moskou mogen stemmen over de terugkeer van ‘Bloedige Felix’
De bewoners van Moskou kunnen vanaf donderdag een week stemmen over de vraag of het standbeeld van de stichter van de geheime dienst van de Sovjet-Unie moet terugkeren in het centrum van de stad. Het standbeeld van Felix Dzerzjinski (1877-1926) werd in 1991 door een woedende menigte neergehaald, maar is bewaard gebleven in en speciaal park vol met weggesleepte Sovjethelden.
-
VIDEO
Rutte wil risico nemen nu Nederlanders de coronamaatregelen ‘aardig zat zijn’
Het kabinet wil versoepelingen toestaan en daarbij een ‘beetje risico nemen’, omdat Nederland de coronamaatregelen ‘zat is’. ,,Op zijn Hollands gezegd: het moet wel vol te houden zijn", zei premier Mark Rutte vanavond tijdens een persconferentie. -
VIDEO
18 jaar cel in hoger beroep voor Posbankmoord, nabestaanden Alex Wiegmink ‘vinden het goed zo’
Souris R. is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar cel voor zijn aandeel in de Posbankmoord in januari 2003. Het OM had bij het gerechtshof in Den Haag een celstraf van twintig jaar geëist tegen de 47-jarige verdachte uit Veghel. Hij was niet bij de uitspraak aanwezig. -
Amsterdam wil herhaling drukte in Vondelpark voorkomen, minder ingangen open vandaag
Om drukte te voorkomen blijven de zijingangen van het Vondelpark vanaf donderdag voor onbepaalde tijd gesloten. Ook komt er extra toezicht bij de twee hoofdingangen.