Volledig scherm
PREMIUM
© Carlo ter Ellen DTCT

Bajes voelt even als thuis in de familiekamer van de gevangenis in Zutphen

Voor kinderen van gevangenen is de bezoekruimte een akelige plek. De familiekamer in de penitentiaire inrichting van Zutphen biedt uitkomst.

De mannen die in Zutphen zijn opgesloten, zo’n 225 in totaal, konden voorheen alleen bezoek krijgen in ‘de slang’. De bezoekersruimte dankt haar naam aan de vorm. Gevangenen komen er door de ene deur binnen, het bezoek door de andere. Er is geen echt contact mogelijk. Tussen de gedetineerden en hun bezoek zit een hoge, doorzichtige plastic wand.

,,Voor een kind is het normale bezoekuur in de zaal met veertig andere grote mannen met tatoeages en al het personeel enorm indrukwekkend. Er is dan amper echt contact’’, zegt Berné, leidinggevende en afdelingshoofd in de Zutphense gevangenis.

  1. Willem zag als ‘jonge vent’ Derk Wiersum in actie en dacht meteen: Bij hem ga ik solliciteren

    Willem zag als ‘jonge vent’ Derk Wiersum in actie en dacht meteen: Bij hem ga ik sollicite­ren

    De gewelddadige dood van Derk Wiersum is bij strafrechtadvocaten uit heel Nederland als een bom ingeslagen. De 44-jarige raadsman stond bekend als een voorbeeldfiguur en inspireerde met zijn bevlogenheid en tomeloze inzet talloze aanstormende talenten in het strafrecht, onder wie de nu 37-jarige Willem van Vliet. ,,Toen ik hem voor het eerst in actie zag dacht ik: zo moet ik het later ook gaan doen.”