‘Balie-jihadi’ moet 15 jaar de cel in voor zijn rol in Syrische burgeroorlog
VideoDe Syrische asielzoeker Aziz A., beter bekend als de ‘Balie-jihadi’, moet 15 jaar en negen maanden de cel in. Zijn broer Fatah kreeg ruim 11 jaar cel. De broers speelden volgens de rechtbank ‘een leidinggevende rol’ bij de jihadisten van Jabhat al Nusra in Syrië.
De rechtszaak tegen de twee Syrische broers is een van de opvallendste terrorisme-rechtszaken in Nederland van de afgelopen jaren. Aziz (35) en Fatah (44) ontvluchtten beiden de Syrische burgeroorlog, kregen asiel in Nederland maar moeten nu jarenlang de cel in vanwege hun eigen aandeel in die oorlog. De rechtbank spreekt van een ‘unieke zaak’, omdat in Nederland nog niet eerder iemand is veroordeeld voor het leiding geven aan een terroristische organisatie in Syrië.
Ze hebben, volgens de rechtbank in Rotterdam, allebei tussen 2011 en 2014 een leidinggevende rol gehad in de jihadistische en terroristische strijdgroep Jabhat al Nusra. ,,Mede door toedoen van deze organisatie is de hele Syrische samenleving in die periode volkomen ontregeld geraakt en zijn vele mensen op de vlucht geslagen.”
De Balie
De zaak kwam aan het rollen toen Aziz in 2017 aanwezig was bij een discussiebijeenkomst over de Syrische oorlog in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Hij werd daar door andere Syriërs herkend. Zij vertelden de politie dat Aziz in zijn tijd in Syrië jihadist was. Het leven dat de Syriër in Amsterdam leidde, was totaal anders: hij werkte in een restaurant, bezocht festivals, rookte joints en had meerdere vriendinnen, onder wie de Nederlandse journaliste Ans Boersma. Zijn broer Fatah woonde met zijn gezin in Bergeijk en had een broodjeszaak in Eindhoven.
In 2018 werden Aziz en zijn broer Fatah toch opgepakt. Sindsdien zitten ze vast. Justitie stelt dat Aziz een leidinggevende rol heeft gespeeld bij Jabhat al Nusra, een groep die veel aanslagen in Syrië op haar geweten heeft.
,,Aziz heeft een niet te onderschatten rol gespeeld in het drama dat zich afspeelt in Syrië. Hij was lid van een terroristische organisatie en speelde een rol in verschillende aanslagen in Syrië”, stelde het Openbaar Ministerie eerder in de zaak. ,,Die aanvallen waren er op gericht aanhangers van het regime om het leven te brengen, zonder aanzien des persoons.”
Zelf gemarteld en gemoord
Aziz kende andere leiders van de groep van voor de burgeroorlog, toen zaten ze samen, als tegenstanders van de Syrische president Assad, vast in de beruchte Sednaya-gevangenis. In die gevangenis werd gemarteld en gemoord. Ook Aziz is er waarschijnlijk mishandeld. ,,Uw behandeling in Sednaya is waarschijnlijk onmenselijk geweest. Wat u daar meegemaakt hebt, moet iets met u gedaan hebben”, stelde justitie al eerder.
Het OM vermoedt ook dat Aziz aanwezig is geweest bij de executie van 17 regeringssoldaten bij een grenspost in 2012. Maar het enige bewijs daarvoor is een afgeluisterd gesprek waarop te horen is dat Aziz naar een video van die slachtpartij kijkt en zegt er bij te zijn geweest. Dat is te weinig bewijs hem ook daarvoor te veroordelen. Ook is niet duidelijk geworden aan wie Aziz dan precies leiding gaf. Hij zou een ‘vrije rol’ hebben gehad. Toch eiste het OM 23 jaar cel tegen de Syriër. De rechtbank legt hem een fors lagere straf op: 15 jaar en negen maanden.
Getuigen
Zijn broer Fatah, veroordeeld tot 11 jaar en negen maanden (de eis was 10 jaar), is in Syrië betrokken geweest bij een gevangenis van Jabhat al Nusra op de Tabqa-dam, een plek waar mensen na hun arrestatie ‘verdwenen’. Verschillende andere Syriërs in Europa hebben over de rol van Fatah verklaard.
Justitie heeft geen getuigen gesproken in Syrië. ,,Dat mogen we niet, we hebben geen rechtshulprelatie met dat land”, aldus het OM. Wel heeft justitie een artikel van de Volkskrant in het dossier gestopt. Een correspondent van die krant reisde wél naar Syrië en sprak er omwonenden bij de dam.
Beide Syriërs ontkennen een leidinggevende rol binnen JaN te hebben gehad en stellen überhaupt nooit bij die groep te hebben gehoord. Bart Nooitgedagt, de advocaat van Fatah, vroeg om vrijspraak. Het bewijs tegen zijn cliënt was volgens hem vooral indirect en Fatah zelf staat volgens hem bekend als ‘een leugenaar en een praatjesmaker'.
Ook advocaat Peter Plasman, van Aziz, vroeg om vrijspraak. ,,Getuigen hebben hun verklaringen slechts van horen zeggen.” Daarnaast zijn lang niet alle getuigen even betrouwbaar vanwege hun eigen rol in Syrië. Ook stelde hij dat de vertaling van sommige afgeluisterde gesprekken slecht was: de ene tolk hoorde ‘toen ik ze doodde', de andere tolk ‘toen hij ze vermoordde'.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gekkekoeienziekte op Nederlands boerenbedrijf: het blijkt de minder gevaarlijke variant
Op een boerderij in Zuid-Holland is bij een dode koe de gekkekoeienziekte (BSE) aangetroffen. Nader onderzoek toont aan dat het om een minder gevaarlijke variant gaat, die ook wel ‘ouderdoms BSE’ wordt genoemd. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Airmiles straks minder lang houdbaar, klanten worden opgeroepen ze sneller uit te geven
Wie Airmiles spaart, moet nieuwe spaarpunten voortaan binnen twee jaar uitgeven. Het bedrijf erachter hoopt dat consumenten daardoor ‘actiever’ worden. Dat is hard nodig om het spaarprogramma een impuls te geven, denkt bedrijfskunde-hoogleraar Cor Molenaar. ,,Airmiles heeft al lang zijn glans verloren.” -
PREMIUM
Hoe houd je het platteland leefbaar? Stop om te beginnen met termen als ‘de provincie’
Het CDA hield tegenover deze site een warm pleidooi voor investeringen in een leefbaarder platteland, ook al zijn die soms onrendabel. Maar hoe doe je dat? ,,Het begint bij het besef dat dit voor ons land ontzettend belangrijke gebieden zijn.” -
Fietser (78) op e-bike overleden na aanrijding met Picnic-busje
Bij een aanrijding met een wagentje van besteldienst Picnic is maandagmiddag een 78-jarige fietser uit Bunschoten-Spakenburg om het leven gekomen.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Rolstoeler Paul (58) kan bij McDonald's niet naar wc: 'Dit heb ik nog nooit meegemaakt’
HOLTEN - In een rolstoel, hoge nood en met de auto op de A1? Stop dan maar niet bij McDonald’s in Holten. Voor rolstoelers die naar de wc moeten, is een bezoek aan het invalidentoilet in het restaurant een hele onderneming. Brabander Paul Schrama kan er over mee praten. „Ik zit al 35 jaar in een rolstoel, maar had dit nog nooit meegemaakt.”