‘Begin maar’, zegt een stem - en daarna spatten de kogels in het water

rechtszaak executie / videoVanuit de jarenlange, dikke mist van de Syrische burgeroorlog duikt soms opeens een schim op in Nederland. Vandaag zat een Syrische asielzoeker in de rechtbank in Rotterdam, op verdenking van een oorlogsmisdrijf: de executie van een al gevangen genomen militair.

 1. ‘Internationaal arrestatiebevel moet heel precies zijn, kan niet voor een hele groep’
  PREMIUM
  Mallorca-zaak

  ‘Internati­o­naal arrestatie­be­vel moet heel precies zijn, kan niet voor een hele groep’

  De Spaanse politie zal eerst zeker willen weten wie van de groep Nederlanders direct betrokken was bij het doodschoppen van Carlo Heuvelman op Mallorca, voordat ze een internationaal arrestatiebevel uitvaardigt. ,,Er worden redelijk wat eisen aan zo’n bevel gesteld, je kunt niet zomaar een hele groep mensen laten aanhouden’’, zegt advocaat Bob Kaarls, gespecialiseerd in internationale uitleveringsverzoeken.
 2. Is sportmaffe Humphry (38) de fanatiekste fan van Olympische Spelen? ‘Ik kijk op vier schermen tegelijk’
  PREMIUM

  Is sportmaffe Humphry (38) de fanatiek­ste fan van Olympische Spelen? ‘Ik kijk op vier schermen tegelijk’

  Hij is hoogstwaarschijnlijk met afstand de fanatiekste Olympische Spelen-fan uit Midden-Nederland. Maarssenaar Humphry van Asdonck (38) was er bij in Londen en Rio. Zal er ijs en weder dienende bij zijn in Parijs (2024), Los Angeles (2028) en Brisbane (2032), maar kijkt Tokio 2021 noodgedwongen thuis op de bank. ,,Balen. Maar ik kan nu wél mijn huis verbouwen en heb mijn studielening afbetaald.’’