Volledig scherm
Een brief van de belastingdienst © Venema Media

Belastingdienst loopt ruim 800 miljoen euro mis

De Belastingdienst loopt zeer waarschijnlijk ruim 800 miljoen euro mis. Het gaat om onterecht uitgekeerde toeslagen die door de dienst naar eigen zeggen niet meer te innen zijn. De Belastingdienst heeft de afgelopen twaalf jaar 24 miljard euro aan toeslagen ten onrechte uitbetaald. Dit blijkt uit cijfers die Nieuws en Co en Nieuwsuur hebben opgevraagd.

Zes miljoen Nederlandse huishoudens ontvangen een of meerdere toeslagen. Als er veranderingen in een huishouden plaatsvinden, moeten de wijzigingen doorgegeven worden aan de Belastingdienst. Dat gaat niet altijd goed. 

Oninbaar

Een groot deel van het geld komt terug, maar 806 miljoen euro is ‘oninbaar’. Het gaat om kinderopvangtoeslag, huur- en zorgtoeslag en het kindgebondenbudget. In 16 procent van de gevallen ging het niet goed; in totaal werd zo’n 24 miljard euro ten onterechte uitgekeerd.

Bewindvoerder Alessandro Bos laat aan Nieuwsuur weten niet verbaasd te zijn over de bedragen. ,,Het toeslagensysteem is complex. Je moet bijvoorbeeld inschatten wat je denkt te gaan verdienen. Dat is voor veel mensen lastig. Ze weten vaak überhaupt niet of ze werk krijgen. Hoeveel uur ze gaan werken, en hoeveel ze gaan verdienen. En als ze bijvoorbeeld gaan samenwonen, heeft dat ook gevolgen voor de hoogte van de toeslagen.”

  1. Wat als Rembrandt schoolfotograaf was? Op basisschool in Gelderland weten ze het wel

    Wat als Rembrandt schoolfoto­graaf was? Op basis­school in Gelderland weten ze het wel

    Er is bijna geen basisschool die dit jaar géén aandacht besteedt aan Rembrandt. In het jaar dat de grote schilder 350 jaar dood is en er landelijk negentien grote tentoonstellingen gehouden worden gingen al 60.000 basisschoolkinderen naar het Rijksmuseum. Op basisschool de Kleine Wereld in het Gelderse Twello gaan ze nog een stapje verder: groep 5 en 8 gingen samen naar ‘het Rijks’, leefden zich in de grote schilder in en gingen vervolgens in stijl op de foto. Hoe zou Rembrandt dat gedaan hebben? Zes van hen vertellen.