Bergers: Na ongelukken onnodig lang in de file door procedures
Weggebruikers staan in Nederland bij pechgevallen en ongelukken op snelwegen onnodig lang in de file als gevolg van procedures en protocollen. Bovendien leveren die gevaar op. Dat stelt de Vereniging Bergings- en Mobiliteitsspecialisten, de brancheorganisatie van bergingsbedrijven.
Het werkt veel beter als wij direct met twee voertuigen uitrukken en de ene berger de andere beveiligt
Een van de grote ergernissen is het veiligheidsvoorschrift dat een berger bij een pechgeval of ongeluk pas aan het werk mag als er een weginspecteur van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat is om de plek des onheils te beveiligen. In veel gevallen komt er geen inspecteur of is die te laat.
Dat zegt voorzitter Rob de Jong van de Vereniging Bergings- en Mobiliteitsspecialisten. ,,Het werkt veel beter als wij direct met twee voertuigen uitrukken en de ene berger de andere beveiligt", is zijn overtuiging. De Jong schat in dat daarmee de weg gemiddeld vier tot vijf minuten sneller vrij is dan nu.
Willem Wanrooij van Van Amerongen Facilitair in Arnhem noemt een voorbeeld op de Pleijroute in Arnhem, een van de drukste Gelderse wegen. ,,Staat een berger daar 20 minuten te wachten om een auto weg te halen omdat een weginspecteur van de provincie Gelderland uit bijvoorbeeld Tiel moet komen. En al die tijd stroopt het verkeer op."
Afspraak
Wij willen geen discussie via de media. We zijn in gesprek met de bergers
Voorzitter De Jong van de branchevereniging stelt dat in 2017 in 2.100 gevallen een berger een andere berger heeft beveiligd. ,,Terwijl dit bij circa 23.000 incidenten had móeten gebeuren. Van die 23.000 betreft het zo'n 4.500 incidenten op de rijstrook." Dat laatste cijfer komt uit onderzoek van Rijkswaterstaat, zegt De Jong. De wegbeheerder wil die cijfers echter niet bevestigen.
,,Wij willen geen discussie via de media. We zijn in gesprek met de bergers", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Zij stelt dat er al een afspraak ligt dat bergers elkaar kunnen beveiligen als een weginspecteur niet binnen 15 minuten aanwezig kan zijn. Dat zegt ook de provincie Gelderland, dat een samenwerking heeft met Rijkswaterstaat.
Voorzitter De Jong van de branchevereniging van bergers bevestigt die afspraak. ,,Alleen houdt Rijkswaterstaat zich in de praktijk daar niet aan. Dat is juist ons probleem." Het gevolg van die onduidelijkheid of er wel of geen inspecteur onderweg is: een berger staat zonder beveiliging bij een incident en gaat dan toch maar aan de slag om zo snel mogelijk de gevaarlijke situatie op te lossen. Met alle risico's van dien.
'Iets efficiënter maken'
Bergers tijdens ochtend- en avondspits laten rondrijden op bijvoorbeeld de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens om bij incidenten snel te kunnen handelen, wordt niet nodig geacht. Van Amerongen posteert uit eigener beweging zelf tijdens de spits al voertuigen op strategische punten langs de rijksweg, stelt de berger.
Het belangrijkste is dat veel van de huidige bureaucreatie verdwijnt, vindt De Jong van de branchevereniging: ,,Als we het huidige Incident Management bij pechgevallen en ongelukken op het hoofdwegennet gewoon wat efficiënter gaan inrichten, zijn we al een heel eind."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUMColumn
Yes, vakantiegeld! Maar kan de vlag ook uit?
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Minister gaat files te lijf met de inzet van extra bergers
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat meer bergers posteren op strategische plekken langs de snelweg. Ook komen er meer weginspecteurs, die toezien op de berging en de weg weer vrijgeven of het verkeer omleiden. Ze hoopt zo de files door ongevallen en pech te verminderen. -
Drukste avondspits van het jaar: ruim 1000 kilometer file, vooral in het zuiden vertraging
Met ruim 1000 kilometer file is het woensdag de drukste avondspits van het jaar, meldt de ANWB. Vooral in het zuiden staan lange files, onder meer op de A2 bij Eindhoven en Den Bosch. Vanwege het hemelvaartweekend is het al sinds vanmiddag druk op de wegen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
Ophef over antihomoverklaring haalt niets uit: meer reformatorische scholen wijzen homohuwelijk af
Ondanks de ophef over de ‘antihomoverklaring’ van reformatorische basisscholen twee jaar geleden, is er weinig veranderd. In hun meest recente onlineschoolgidsen en identiteitsprofielen keuren 36 van de 161 scholen seksuele relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht nog steeds af. -
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. ,,We gaan een hele zware zomer tegemoet.” -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’