Bij zeven op de tien bedrijven brandt het licht ook ‘s nachts: ‘Onbegrijpelijk’
VIDEORuim zeven op de tien bedrijven laten ‘s nachts de lichten branden, terwijl dat niet per se nodig is. Dat stellen de Nederlandse Natuur- en Milieu Federaties (NMF's) op basis van eigen onderzoek bij 1588 bedrijfspanden in het hele land. Volgens de federaties zouden lichtsensoren voor een enorme energiebesparing kunnen zorgen.
De NMF's stuurden de afgelopen weken ‘s nachts in alle twaalf provincies fotografen op pad om de verlichting van bedrijfspanden vast te leggen. Van de bedrijven die het licht niet uit hadden gedaan, brandde bij 25 procent het licht zowel binnen als buiten. 42 procent had de binnenverlichting nog aan, 33 procent juist de buitenverlichting.
Het 's avonds uitdoen van de lampen door Nederlandse bedrijven kan volgens Mattheus Bleijenberg, projectleider van de Nacht van de Nacht die op 30 oktober plaatsvindt, 536 miljoen killowattuur aan stroomverbruik schelen. Dat staat volgens hem gelijk aan het stroomverbruik van 150.000 huishoudens.
Inbrekers afschrikken
Veel bedrijven die het licht aanlaten, doen dat uit veiligheidsoverwegingen, bijvoorbeeld om inbrekers af te schrikken. Dat is volgens Bleijenberg nergens voor nodig. ,,Bij moderne verlichting is het heel goed mogelijk om met sensoren het licht alleen aan te laten gaan als er beweging is.”
Volgens de milieufederaties schrikt dat inbrekers zelfs meer af dan wanneer het licht constant aan is, omdat het opvalt als ergens midden in de nacht het licht plots aangaat. Bovendien krijgt Nederland een mooiere sterrenhemel als de lichten 's nachts zoveel mogelijk uitgaan, en is het beter voor nachtdieren, stellen de NMF's.
De komende weken delen de milieufederaties foto’s van bedrijven met de meeste onnodige verlichting via social media met het verzoek (vaker) de lichten te doven en een lijst met aanbevelingen te bekijken om het pand duurzamer en veilig te verlichten.
In Overijssel werden relatief de meeste panden geteld waar het licht ‘s nachts aan was: 87 procent. In Drenthe was dat percentage met 52 procent veel lager. Vorig jaar voerden de actiegroepen het onderzoek voor het eerst uit: toen lag het percentage bedrijven dat het licht aan liet nog een fractie hoger, stelt Bleijenberg.
De lichten stonden aan bij allerlei soorten bedrijven: kantoorgebouwen, showrooms, winkels en bouwmarkten. Bleijenberg kan er met zijn hoofd niet bij. ,,Ik heb 's nachts nog nooit iemand met zijn neus tegen het raam van een tapijtzaak zien staan, om te kijken wat er binnen allemaal te zien is.”
Mag het licht uit? Of liever aan blijven?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder al onze video’s over klimaatverandering:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Voor Sonja zijn honden nog altijd moordmachines na zware aanval: ‘Ik zoek lotgenoten met een trauma’
Zes jaar geleden werd Sonja van Son vanuit het niets aangevallen door een hond. Het trauma dat ze opliep, beheerst haar leven en dat van haar gezin nog elke dag. Ze wil een lotgenotengroep opzetten voor mensen met een trauma. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Vondst telefoon van gedode Esmee (14) wél belangrijk: ‘Kunnen aanwijzingen voor vooropgezet moordplan op staan’
De mobiele telefoon van de eind 2021 gedode Esmee (14) uit Hazerswoude-Rijndijk kwam dinsdag letterlijk boven water. Het apparaat kan helpen bij het hoger beroep in de strafzaak, denkt topadvocaat Richard Korver. Maar het Openbaar Ministerie zegt het toestel niet nodig te hebben. -
PREMIUM
Energierekening wordt onbetaalbaar voor lage en middeninkomens
De energietarieven stijgen zo hard dat gas en licht in 2022 onbetaalbaar dreigen te worden voor grote groepen Nederlanders. Energiebedrijven bevestigen de trend, schuldhulpverleners reageren bezorgd. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Oeps: ‘vergeten’ klant opgesloten in winkel
Een niet-alledaags klusje voor de politie in Hulst woensdagavond. Waar agenten doorgaans uitrukken om winkeldieven te arresteren, moesten de dienders dit keer in actie komen voor een klant die onvrijwillig was opgesloten in een winkel. -
-
-
Treinverkeer in groot gebied rond Amsterdam twee uur vast door korte storing
Het treinverkeer rondom Amsterdam is vrijdag vanaf 10.30 uur twee uur lang ontregeld geweest door een grote sein- en wisselstoring. Na ongeveer een halfuur kon ProRail melden dat het probleem was opgelost, maar de NS had nog tot 12.30 uur nodig voor alle treinen weer op schema reden. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer