Volledig scherm
© ANP

Bijna 500 coronapatiënten op de IC: capaciteit nog ‘voldoende’

Vandaag belandden nog eens 82 coronapatiënten op de IC. In totaal krijgen 487 mensen met het virus nu de meest intensieve ziekenhuiszorg. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). 

De vereniging kwalificeert de IC-capaciteit nog steeds als ‘voldoende’. ,,Vandaag is alles onder controle”, zegt Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC en voorzitter van de landelijke IC-vereniging. ,,We hebben nog vrije bedden, we hebben de zorg in de hand, ook omdat we patiënten uit Brabant verplaatst hebben.” 

Normaal hebben Nederlandse ziekenhuizen samen zo’n 1150 IC-plekken. Sinds de snelle verspreiding van het coronavirus wordt er overal opgeschaald. Aan het eind van deze week moeten er zo’n 1500 plekken zijn, dat wordt volgende week verder uitgebreid als het op tijd lukt om ‘honderden’ beademingsapparaten- onder meer uit China - in te vliegen. Gommers: ,,Het is een race tegen de klok.” De zware coronapatiënten hebben soms wekenlange beademing nodig, dat trekt een zware wissel op de ziekenhuiscapaciteit.

Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC en voorzitter van de landelijke IC-vereniging.
Volledig scherm
Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC en voorzitter van de landelijke IC-vereniging. © ANP

De toename van het aantal IC-patiënten schommelde de afgelopen dagen. Vrijdag en zaterdag kwamen er dagelijks meer dan zeventig patiënten naar de IC, zondag waren dat er 51, vandaag dus 82. ,,Als dit doorzet kan het volgende week kritisch worden.” Vorige week voorspelde Gommers dat er aan het eind van deze week 500 tot 1000 coronapatiënten op de IC zouden liggen. ,,Het is nu maandag en het zijn er bijna 500, dat is geen fijn signaal.”

Om de toename van het aantal patiënten te helpen opvangen, gaat vanaf morgen een vijfde traumahelikopter de lucht in. Deze brengt patiënten naar IC's en ontlast de ambulances op de weg. 

In de podcast Achter het Verhaal vertelt verslaggever Sander van Mersbergen over de IC-capaciteit:

‘Cruciale week’

Deze week is cruciaal, zegt Gommers in navolging van het RIVM: ,,Heel belangrijk. Nu twee weken geleden gingen veel maatregelen in. Dat zou zich kunnen vertalen in een afnemend aantal infecties, waarna minder mensen op de Eerste Hulp belanden, en dus minder in het ziekenhuis en op de IC.” 

Bekijk hieronder beelden van de persconferentie van het kabinet over de maatregelen tegen het coronavirus.