Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland vindt binnen paar maanden werk
Bijna de helft van de Oekraïense oorlogsvluchtelingen in Nederland heeft binnen acht maanden werk gevonden. Reguliere asielzoekers doen daar doorgaans veel langer over. Het gaat vaak om deeltijdwerk als uitzend- of oproepkracht.
Dat blijkt uit cijfers die het CBS woensdag publiceert. Volgens de berekeningen van het statistiekbureau verricht 46 procent van de 65.000 Oekraïense vluchtelingen tussen de 15 en 65 jaar betaald werk. Het meetpunt daarvoor was 1 november vorig jaar, op 1 juli ging het nog om 35 procent.
De meeste Oekraïense vluchtelingen werken als oproepkracht (26 procent), uitzendkracht (43 procent) of met een ander tijdelijk dienstverband (28 procent). Ook werkt het grootste deel van hen in deeltijd: 58 procent werkte minder dan 25 uur per week. 13 procent van de Oekraïners werk voltijd. Wel neemt het aantal uur dat ze werken toe.
De meeste Oekraïners (56 procent) werken in de zakelijke dienstverlening. ,,Onder deze bedrijfstak vallen de uitzendbureaus. Vaak is niet na te gaan naar welke bedrijfstak uitzendkrachten worden uitgezonden", stelt het CBS. Daarnaast werken veel van de vluchtelingen in de horeca.
Uitzonderingspositie
Oekraïense vluchtelingen hebben in Nederland een uitzonderingspositie ten opzichte van andere vluchtelingen en asielzoekers. Oekraïners mogen hier direct aan de slag, terwijl asielzoekers eerst hun asielprocedure moeten afwachten. Maar ook als asielzoekers een verblijfstatus hebben gekregen, duurt het langer voordat ze werk hebben. Pas vijf jaar na het verkrijgen van een verblijfsvergunning heeft 42 procent van de statushouders een (deeltijd)baan, blijkt eveneens uit onderzoek van de SER (Sociaal-Economische Raad)
Toen in februari de oorlog in Oekraïne uitbrak, vluchtten miljoenen Oekraïners het land uit. Half januari stonden er bijna 90.000 van hen geregistreerd in Nederland. Dat aantal stijgt nog steeds. Een ruime meerderheid van de hier aanwezige Oekraïners zijn vrouwen en kinderen.
Van die bijna 90.000 Oekraïners verblijven er 69.000 op gemeentelijke opvanglocaties. De anderen logeren bij familie of particulieren of hebben eigen woonruimte gevonden. Een deel van de Oekraïners die in grote, gemeentelijke opvanglocaties verblijft is wel op zoek naar eigen woonruimte, maar verdient met zijn of haar nieuwe baan in Nederland te weinig om woonruimte te kunnen huren.
Niet-Oekraïners werken meer
Onder de 90.000 vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland bevinden zich ook zo'n 7000 mensen die wel in Oekraïne woonden en zijn gevlucht voor de oorlog, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben. Het gaat voornamelijk om Nigeriaanse en Marokkaanse mannen die in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning hadden en daar werkten of studeerden. Zij werken gemiddeld vaker dan de Oekraïense vluchtelingen: 68 procent. Van de mannen tussen 15 en 25 jaar zelfs 77 procent.
Maar na 4 maart vallen deze niet-Oekraïners niet meer onder de speciale opvangrichtlijn die wel blijft gelden voor Oekraïners. Mensen met andere nationaliteiten moeten na die datum de Oekraïne-opvanglocaties verlaten en terugkeren naar hun land van herkomst of zich in Ter Apel melden als asielzoeker. Als ze zich als asielzoeker melden mogen ze pas na zes maanden weer, met allerlei beperkingen, aan het werk.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Camera in de kinderopvang: ‘Medewerkers weten dat collega’s kunnen meekijken’
In kinderdagverblijven hangen soms camera’s die vastleggen wat er gebeurt. Maar mogen camera’s de plaats innemen van extra toezicht, dat door personeelstekorten onder druk staat? Het antwoord: in sommige gevallen, als er goede afspraken worden gemaakt.Ede -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Advocaat: Rai Vloet blijft echt niet in Rusland, die zal zijn straf gewoon ondergaan
Voetballer Rai Vloet zal de straf die hij vermoedelijk gaat krijgen voor het doodrijden van een kind van 4 jaar, gewoon ondergaan. ,,Ik heb geen enkele aanwijzing dat dat niet zo is”, zegt zijn advocaat Erik Thomas, die hem maandag bijstond in de rechtbank Haarlem, waar Vloet 3,5 jaar cel hoorde eisen. Maar wat bedoelde Thomas met de opmerking dat de in Rusland voetballende Vloet zich ‘te zijner tijd’ zal melden voor het uitzitten van zijn straf? -
Verdachte loopt tegen de lamp als hij van kerkhof gestolen urn verpatst bij schroothandelaar
De politie heeft woensdagochtend een 49-jarige man uit Alphen aan den Rijn aangehouden op verdenking van het plegen van grafschennis. Hij wordt ervan verdacht een urn te hebben weggenomen van een begraafplaats in zijn woonplaats.Alphen aan den Rijn -
PREMIUMReportage
Een week door het leven met alleen contant geld: ‘Zo’n stapel geld op zak voelt bijna ordinair’
Kan je nog met briefjes en munten uit de voeten nu zo’n beetje de hele wereld op pin overschakelt? Verslaggever Harmke de Vries (28) probeert het uit: één week met alleen maar cash op zak.
-
Verdachten White Lives Matter ‘bang dat ras uitsterft’: staan terecht voor belediging en mishandeling
Twee mannen die betrokken zouden zijn bij het projecteren van racistische teksten op de Erasmusbrug en andere prominente gebouwen moesten maandag voor de rechter in Breda verschijnen. Ze plakten eerder al stickers met teksten als ‘Stop Witte Vervanging’ en ‘Nationaal Socialisme, we zijn terug’. De mannen vinden het zelf een ‘bijdrage aan het maatschappelijk debat'.Landgraaf -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.