Bijzondere ‘lichtende nachtwolken’ zorgen voor spectaculaire beelden

videoWie de gelegenheid had om afgelopen nacht een bijzonder natuurverschijnsel te aanschouwen, kwam niet bedrogen uit. De zogenoemde lichtende nachtwolken gaven een bijzonder fraai beeld en waren op veel plaatsen in Nederland goed te zien.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Pas nadat de zon ondergegaan is, wordt deze bewolking zichtbaar als een zilver-blauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen, zijn ze waar te nemen.

Helder weer alleen is niet voldoende om lichtende nachtwolken te kunnen zien. Op grote hoogte, zo’n 80 tot 85 kilometer, moeten de condities ook gunstig zijn voor het ontstaan van ijskristallen. Het natuurverschijnsel is mogelijk de komende periode vaker te bewonderen. De lichtende wolken komen alleen voor in de maanden rond de langste dag van het jaar.

Veel hemelstaarders zetten foto's van hun waarneming op Twitter. Wie zelf niet wakker is gebleven of vroeg is opgestaan, kan hieronder toch even meegenieten van dit wonderlijke schouwspel.

Volledig scherm
Lichtende wolken bij de Holtenbroekerbrug in Zwolle rond middernacht. © Jan van Dijk
Volledig scherm
Lichtende nachtwolken rond 1.00 uur goed te zien bij Kampen. © Freddy Schinkel
Volledig scherm
Nachtwolken boven de Botlek bij Rotterdam. © Peter de Jong Fotografie
Volledig scherm
De lichtende nachtwolken worden gevormd als waterdamp zich hoog in de lucht samenvoegt met stof en er ijskristallen ontstaan. © News United / Stefan Verkerk
  1. De suggestie dat De Zwarte Cross moedwillig een club willen buitensluiten, is ronduit lachwekkend
    PREMIUM
    column

    De suggestie dat De Zwarte Cross moedwillig een club willen buitenslui­ten, is ronduit lachwek­kend

    Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. De humorloze gevoeligheid die momenteel door Nederland rondwaart, bereikte gisteren een nieuw dieptepunt toen de organisatie van De Zwarte Cross zich genoodzaakt voelde om excuses te maken voor wat teksten. Het festival, dat bekendstaat om zijn maatschappelijke betrokkenheid én satirische uitingen, kreeg zware kritiek te verduren omdat er een bordje en een zeil was opgehangen met de teksten ‘Allah’s afbakbar’ en ‘Leve de Kleurling’.