Blootzwemmers en blootwateryoga verhuizen van het Borgelerbad naar De Scheg.
Volledig scherm
Blootzwemmers en blootwateryoga verhuizen van het Borgelerbad naar De Scheg. © Berry Steenbruggen

‘Blote Plons’: naaktzwemmen is spetterend succes in Deventer

Wegens het ‘grote succes’ in het Borgelerbad verhuist het maandelijkse blootzwemuur, inclusief de blootwateryoga naar De Scheg. Een nieuwe locatie én een nieuw tijdstip. Gerrit Kuijt van de Blote Plons vindt het ‘loeispannend’. ,,We hopen natuurlijk op nog meer belangstelling.”

Vanaf 28 september kunnen zwemmers elke laatste zaterdag van de maand van 19.00 tot 21.00 uur in hun nakie terecht in het wedstrijdbad De Scheg. Met name dit nieuwe tijdstip is volgens Kuijt spannend. ,,We zaten altijd om 17.00 uur, dan kon je na het zwemmen nog gemakkelijk door naar bijvoorbeeld een verjaardag. Aan het eind van het seizoen moeten we zien of de verhuizing en het avondtijdstip een goede keuze was.”

Quote

Er komen mensen uit Wageningen speciaal naar Deventer hiervoor

Gerrit Kuijt, Blote Plons

Het initiatief om van het Borgelerbad naar De Scheg te verhuizen kwam van de blootzwemmers. Op de nieuwe locatie zijn veel meer faciliteiten zoals het IJslands badhuis en het bubbelbad. ,,Vanuit onze deelnemers was er behoefte aan de mogelijkheid om te sauneren.” Betekent wel dat de prijs per keer iets omhoog gaat, maar, zegt Kuijt: ,,Daar krijg je wel al die extra faciliteiten voor terug.”

Wijde regio

Een jaar of drie geleden begon het maandelijkse blootzwemuur bij wijze van proef in het Borgelerbad. Het initiatief kwam met een stuk of tien zwemmers voorzichtig uit de startblokken, maar wist al snel het vijfvoudige aantal belangstellenden te trekken. Hoeveel blootzwemmers tegenwoordig naar Deventer komen, weigert Kuijt te zeggen omdat hij zich niet op aantallen wil laten vastpinnen. ,,Er is in elk geval belangstelling uit een wijde regio, zo komen er mensen uit Wageningen speciaal voor naar Deventer.”

Quote

In De Scheg is de watertempe­ra­tuur lekkerder

Berry Steenbruggen, organisator blootwateryoga

Ook het blootwateryoga-halfuur van Berry Steenbruggen - beter bekend als Yoga Berry - verhuist mee naar De Scheg. Daar is de Deventer yogadocent content mee. ,,Ik laat de deelnemers aan het eind van de les altijd drijven, maar in het andere bad kregen mensen het vaak koud. In De Scheg is de watertemperatuur lekkerder. De uitgebreide faciliteiten en extra ruimte zijn bovendien ook prettig.”

Doordat het zwembad van De Scheg vanaf 19.00 uur normaal gesproken gesloten is, hoeven bloot- en textielzwemmers niet bang te zijn dat ze elkaar onverhoopt tegen het lijf lopen. Al zou het in de ideale wereld van Kuijt zo zijn dat gemengd zwemmen ook in Deventer de gewoonste zaak van de wereld is. ,,Elders in het land zijn baden waar dit gebeurt.”

  1. LIVE | Frankrijk wil grenzen vanaf 15 juni openen, ‘Serie A en Premier League in juni verder’

    LIVE | Frankrijk wil grenzen vanaf 15 juni openen, ‘Serie A en Premier League in juni verder’

    Frankrijk gaat de geldende coronamaatregelen vanaf volgende week versoepelen. Vanaf 2 juni gaan de campings er weer open en de Franse premier Philippe liet doorschemeren dat het land welwillend staat tegenover het openen van de landsgrenzen op 15 juni. Ook de Britse premier Johnson kondigde vanaf volgende week een versoepeling van de maatregelen aan in zijn land. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.