Het grasveld is volgens de beheerder op diverse plekken ‘compleet kapotgereden’ door de honderden tractoren
Volledig scherm
Het grasveld is volgens de beheerder op diverse plekken ‘compleet kapotgereden’ door de honderden tractoren © ANP

Boeren willen schade op Malieveld herstellen

Boeren willen de schade die is ontstaan op het Malieveld in Den Haag zelf herstellen. Volgens Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force (FDF) hebben diverse loonbedrijven zich gemeld om aan de slag te gaan. Staatsbosbeheer is blij met het aanbod om te helpen met het herstel, laat de dienst weten.

Een leeg Malieveld na het vertrek van de protesterende boeren na de tweede landelijke protestdag tegen de stikstofaanpak van de overheid, waarvan zij de dupe zeggen te zijn.
Volledig scherm
Een leeg Malieveld na het vertrek van de protesterende boeren na de tweede landelijke protestdag tegen de stikstofaanpak van de overheid, waarvan zij de dupe zeggen te zijn. © ANP

,,Na het protest hebben zich meteen vijf loonbedrijven bij ons gemeld die het veld weer in orde willen maken. Ook andere bedrijven zeggen al contact te hebben opgenomen met eigenaar Staatsbosbeheer. We gaan er alleen vanuit dat het vanwege de tijd van het jaar even zal duren voordat het veld weer ingezaaid mag worden. Wij hebben daar ook voorschriften voor. We gaan er vanuit dat dit ook voor Staatsbosbeheer geldt”, aldus Van Keimpema.

De boeren reden woensdag tijdens de grote protestactie met hun tractoren het Malieveld op. Het grasveld is volgens de beheerder op diverse plekken ‘compleet kapotgereden’ door de honderden tractoren en aan de randen van het terrein, tussen de bomen, hebben tractoren diepe bandensporen getrokken. Ook is de bodem aangedrukt door de zware voertuigen. Na het vertrek van de boeren lag op het veld ook veel afval, zoals gebroken glas.

Een bouwbedrijf uit het Friese Buitenpost heeft via Facebook aangeboden de vernielde deuren van het provinciehuis in Groningen kosteloos te herstellen. Kingma stelt zijn ‘materiaal, mankracht, kennis en expertise’ ter beschikking. Zo hoopt het bedrijf de negativiteit die de vernieling opriep te kunnen omdraaien. ,,Zodat de boeren en de beleidsmedewerkers samen weer verder kunnen zoeken naar een oplossing waar iedereen zich in vinden kan. Zónder dat dit akkefietje tussen beide partijen instaat.”

Kosten verhalen

Staatsbosbeheer, de eigenaar van het Malieveld, liet gisteren weten een gesprek aan te gaan ‘met verantwoordelijken’ over kosten van het herstel. Op wie Staatsbosbeheer de kosten precies wil gaan verhalen was nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk wordt Farmers Defence Force (FDF) verantwoordelijk gehouden, als organisator van de protesten. 

Ook de gemeente Den Haag kan verantwoordelijk gehouden worden. Met Staatsbosbeheer was vooraf niets afgesproken over gebruik van het Malieveld door de boeren. De gemeente stelde gisteren dat ‘was voorzien’ dat boeren hun tractor op het Malieveld zouden parkeren.

Herstellen

Het Malieveld raakte eerder deze maand ook al flink beschadigd door de eerste editie van de boerenprotesten. Het veld had in de tussentijd bij lange na niet genoeg tijd om te herstellen tot gisteren de tractoren weer hun opwachting maakten.

Het Malieveld is een groot grasveld in Den Haag. Het heeft een afmeting van 550 bij 200 meter en wordt gezien als een beschermd stadsgezicht. Op het Malieveld worden veel evenementen georganiseerd, zoals concerten en festivals.

Cirque du Soleil

Op het veld staat sinds enkele dagen ook de tent van het beroemde Cirque du Soleil. Dat zag zich genoodzaakt de voorstelling van woensdagavond af te blazen. Zo’n drieduizend bezoekers kregen hun geld terug. De voorstelling van donderdag ging wel door. Over de financiële schade is nog niet gesproken, zegt organisator Mojo. Daar wordt later naar gekeken. ,,De show van donderdag was belangrijker.”

Het grote Haagse grasveld is vorig jaar nog flink opgeknapt, onder meer met een verstevigde grasmat en een gedeeltelijk nieuw drainagesysteem met een ondergrond. ,,Het terrein wordt intensief gebruikt. Verwacht mag worden dat gebruikers er netjes en respectvol mee omgaan”, aldus Staatsbosbeheer.

Ook de gemeente De Bilt gaat schade die is veroorzaakt door het boerenprotest verhalen op boeren.

Na het vertrek van de boeren lag op het veld ook veel afval, zoals gebroken glas.
Volledig scherm
Na het vertrek van de boeren lag op het veld ook veel afval, zoals gebroken glas. © ANP