Bouterse opnieuw veroordeeld tot 20 jaar cel voor decembermoorden
VideoDe Surinaamse krijgsraad heeft oud-president Desi Bouterse opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982. De 75-jarige Bouterse was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Hij had zich volgens Surinaamse media ziek gemeld.
De rechters handhaven de gevangenisstraf die Bouterse in 2019 kreeg opgelegd voor de moorden op vijftien tegenstanders van zijn militaire regime. Omdat Bouterse tijdens dat proces nooit aanwezig was, werd hij bij verstek veroordeeld. Daarna tekende hij verzet aan, waardoor de krijgsraad zijn zaak opnieuw in behandeling moest nemen.
Nog niet definitief
Bouterse bleef na zijn veroordeling in 2019 op vrije voeten. Hij mocht de behandeling van zijn zogeheten verzetzaak in vrijheid afwachten. Of Bouterse alsnog wordt opgepakt nu de krijgsraad vasthoudt aan zijn veroordeling, kwam vandaag tijdens de zitting niet aan de orde.
De veroordeling hoeft nog niet definitief te zijn. De advocaat van Bouterse krijgt veertien dagen de tijd om in beroep te gaan en heeft al gezegd dat ook te zullen doen. Ook de auditeur-militair, die optreedt als aanklager, kan in de komende twee weken nog bezwaar maken tegen de veroordeling.
Militair regime
Bouterse stond in de jaren tachtig aan het hoofd van een militair regime. Hij wordt er niet van verdacht dat hij in december 1982 persoonlijk mensen om het leven heeft gebracht in Fort Zeelandia in Paramaribo. De voormalige legerleider heeft gezegd het erg te vinden dat hij de Decembermoorden niet heeft zien aankomen.
De geruchtmakende moorden stonden een politieke carrière niet in de weg. Bouterse kon 28 jaar later president worden nadat zijn Nationale Democratische Partij de verkiezingen had gewonnen. Hij bleef tot 2020 aan de macht. Toen leed zijn partij een verkiezingsnederlaag en kon zijn rivaal Chan Santokhi president worden.
‘Uitstel van executie’
De veroordeling lag in de lijn der verwachting, zegt advocaat Gerard Spong. ,,De verwachting is uitgekomen.” De in Suriname geboren Spong verloor vrienden en vakgenoten tijdens de moorden in 1982 in Fort Zeelandia en is kenner van het Surinaams recht. ,,Ik had dit wel verwacht. Er lag al een uitvoerig verstekvonnis aan ten grondslag met 56 bewijsmiddelen. Daar was geen speld tussen te krijgen.”
Spong verwacht dat Bouterse in hoger beroep gaat, maar noemt dit ‘uitstel van executie’. De Nederlandse advocaat heeft namens de nabestaanden sinds het jaar 2000 geijverd voor de berechting van Bouterse.
Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname vindt dat Bouterse misbruik maakt van de rechtsmiddelen. ,,De uitspraak had ik wel verwacht, dat kon niet anders met dezelfde samenstelling van de krijgsraad. De rechter heeft in het vonnis kritisch gesproken over zijn opstelling, dat Bouterse tijdens de procedure gebruik heeft gemaakt van zijn zwijgrecht.”
Hoost is dezelfde mening toegedaan, Bouterse weet volgens hem keer op keer het strafproces te vertragen, met bijvoorbeeld wrakingsverzoeken. Ook deze verzetsprocedure was niet nodig geweest als hij vorige keer aanwezig was geweest en meteen hoger beroep had aangetekend. ,,Hij maakt gebruik van de rechtsmiddelen die hem ter beschikking staan, terwijl hij de slachtoffers van de Decembermoorden geen enkel rechtsmiddel heeft gegund. Die werden opgepakt en afgemaakt”, aldus Hoost. Hoost verwacht dat het hoger beroep binnen een jaar zal volgen.
Lees door onder de foto.
Zwijgrecht
Eddy Wijngaarde, broer van een slachtoffer van de moorden en secretaris van de Stichting 8 December 1982, is teleurgesteld. Hij had gehoopt dat de rechter definitief een eind zou maken aan de zaak. Volgens Wijngaarde was dit mogelijk omdat Bouterse zich steeds heeft beroepen op zijn zwijgrecht.
,,Het gebruikmaken van zwijgrecht is een oneigenlijk gebruik van dat rechtsmiddel. Daarom had de rechter dit proces kunnen beëindigen, zonder Bouterse de mogelijkheid van nog weer een hoger beroep te geven”, zei Wijngaarde. ,,Ik vind het een misser van de rechter dat ze dat niet heeft gedaan.’'
Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, denkt niet dat het hoger beroep jaren in beslag zal nemen. ,,Ik verwacht dat Bouterse zich ook nu in het hoger beroep op zijn zwijgrecht zal beroepen. Ik zie geen reden dat hij nu wel allerlei verklaringen zal afleggen. Ik verwacht dat het hoger beroep bijzonder snel zal zijn afgewikkeld.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Niet meer stuntelen met pootjes van campingtafel: ‘Kampeerders vroegen direct waar ik het heb gekocht’
Wilp-Achterhoek -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
PREMIUMcolumn
De mensen die toeterend over straat gingen vanwege de winst van Erdogan vormen een groot probleem
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
PREMIUM
Mensendrollen en tissues: ‘verveelde’ wildpoepers actief op begraafplaats
Het zijn smakeloze praktijken: mensen die poepen op een begraafplaats. Maar ook met een veelal treurige aanleiding: je rot vervelen in een ver land.Tiel
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
Slachthuizen onder verscherpt toezicht vanwege misstanden: ‘Goed dat minister een streep trekt’
Slachthuizen komen onder verscherpt toezicht te staan, omdat sprake is van ‘structurele dierenmishandeling’ in de sector. Het gaat niet om incidenten, zei minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in de Tweede Kamer, die zich tevreden toonde over de stappen. -
Pijnlijke fout: kleindochter zet dierbaar beeldje van oma per ongeluk bij weggeefkast
Een Amsterdamse vrouw heeft in de chaos van haar verhuizing een dierbaar beeldje van haar oma en andere emotioneel waardevolle spullen per ongeluk bij een weggeefkast gezet. Ze doet nu een oproep om de boel terug te krijgen.